Кунчев отговори на най-важните въпроси за ваксините

Пациентът трябва да е активната страна, каза експертът

Кунчев отговори на най-важните въпроси за ваксините | StandartNews.com

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отговори на най-важните въпроси за ваксините срещу коронавирус, които хората у нас задават. Той направи това в рубриката "Питай за ваксините" на Нова тв. Ето въпросите, на които отговори доц. Кунчев:

Ако първата доза от ваксината е поставена в София, но се налага по-дълго пребиваване в друг град, възможно ли е втората доза да се направи на друго място?

„Не е невъзможно, макар че е за предпочитане втората доза да се направи там, където е поставена и първата. Това ще улесни процеса. След като една ваксинация е направена  и е вкарана в системата, данни за този човек има, независимо къде е той”, каза доц. Кунчев.

Пациентът ли трябва да потърси място в пунктовете, когато наближи деня за втората доза, или някой ще му се обади?

„Пациентът трябва да е активната страна. Той най-добре знае кога идва денят за втора имунизация. Ако има някакво препятствие, да си направи сметката. Той активно трябва да търси. Колегите на места знаят хората за реимунизация”.

Може ли да се отлага втората имунизация?

„Не е добре да се отлага безкрайно. По принцип, за ваксините няма краен срок. Има оптимален срок. Много изследвания показват, че ако втората доза се направи в този период, има данни, че нивото на антитела е максимално високо”.

Кога ще започне записване за ваксиниране, за да се избегнат опашките?

„Предвидено е системата да заработи от 1 март. Не мога да гарантирам, че ако човек се запише няма да има опашки. В целия свят има опашки и то по-дълги от нашите”.

Колко дози от ваксините са внесени в България?

„Към момента в хладилниците вече нищо не стои. На много места в РЗИ вече работят с минималните количества. Със старта на масовата кампания при общопрактикуващите лекари говорим за брой около 4 300 души. Ако при всеки има по 1-2 флакона, става дума за бройка от около 60 - 70 000 дози, които се разпределят към лекарите”.

Кога ще е възможно да избираме с коя ваксина да се имунизираме?

„Много е трудно да кажем кога, защото само преди два дни отново получихме леко коригиране на данните надолу от един от доставчиците. Очакванията се, че след 15 март Европейската комисия ще одобри ваксината на Janssen, количествата, които ще получим през март са около половин милион. Това означава, че ще се достигне до степен на задоволяване и ще започне да има избор”.

Ако в системата, която ще заработи през март, освен име се посочи и вид ваксина, но тя липсва - как ще се действа?

„Оставаш да чакаш, когато я има. Но това не го препоръчвам. На място, ако няма това, което искат, трябва да изберат дали желаят друга ваксина, или да изчакат друга дата”.

Има ли притеснения за ваксината на AstraZeneca, която ще се прилага масово на възрастните хора?

„Няма никакъв риск за възрастните хора. Ако в началото, поради това, че фирмата беше показала ясно, че хората над 65 г., включени в проучването, не са голям процент и затова не дава твърди данни за ефекта, то след натрупването на информация от над 3 млн. ваксинирани в старческите домове във Великобритания и други страни, данните са чудесни”.

„Една ваксина щом е отпусната от Европейската агенция по лекарствата, тя има качествата - ефективност и безопасност. Не може да има съмнение в това отношение”. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай