Кунчев: Колективен имунитет най-рано през лятото

"Все още слизаме надолу по склона на второто било на пандемията"

Кунчев: Колективен имунитет най-рано през лятото | StandartNews.com

"Колективен имунитет в България ще има най-рано през лятото. Ние ще получаваме по над 300 000 - 400 000 дози седмично. Лекарите можем да правим по 50 000 дози дневно. Ние достигнахме около 10% имунизирани с първа доза. Никъде нямаме заключени ваксини, които да не ползваме, освен дозите на "Пфайзер". Проблемът с количеството ваксини е на път да се реши през месец май, важно е да има желаещи. Сега е моментът да се приложи една национална здравна кампания за ваксиниране", заяви пред БНТ главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 „Всички с нетърпение очаквахме първата ваксина, която ще върши работа само с една доза, но веднага след започването на употребата на "Джонсън и Джонсън" препаратът беше спрян в два щата, както и в някои страни. В България ваксината е на склад, но изчакваме решението на европейския регулатор, за да сме сигурни, че можем да я ползваме“, обясни държавният здравен инспектор.

„Явно всички векторни ваксини имат проблема, че е възможно получаването на тромбози след поставянето им“, отбеляза доц. Кунчев, но изрично уточни, че "шансът да получите тромбоза след "Астра Зенека" е 100 пъти по-малък, отколкото да получите тромбоза след заразяване с ковид вирус.

"Ваксините са единствените лекарствени продукти, при които не само самият производител трябва да докаже безопасност, но и външна компания. Когато правиш сметката колко хора ще умрат, заразявайки се с COVID-19, разбираш, че постъпваш правилно", стана ясно от думите му.

По отношение на прилагането на ваксината н "АстраЗенека", доц. Кунчев обяви: "Взехме решение, което взеха четири европейски държави - Германия, Франция, Финландия и Швейцария. Наблягаме на научните данни. Даваме възможност на всеки, който желае да си постави втора доза от друг вид ваксина. За имунната система е важно да ѝ представиш антигена. Тя реагира, когато го разпознае. Отговор ще има, но няма още данни колко силен ще е този имунитет".

На въпрос дали сме в трета вълна на пандемията, доц. Ангел Кунчев заяви: "Все още слизаме надолу по склона на второто било на пандемията. Има намаление, усещаме го. Хоспитализираните паднаха под 9000 броя, намаля броят и на тежките случаи. Трябва да продължим да вървим по този тънък баланс да пазим хората, но и да не пречим на икономиката. Изключително трудно и отговорно е, но ако покажеш, че има резултат, всичко си струва. Няма да позволим други страни да имат нечестно предимство, за сметка на България. Напълно достатъчно е да имаш зелен сертификат. Другата седмица ще дадем новия начин на допускане на чужди граждани в България. Ще посочим при какви условия ще отпада карантината".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай