Ковид ваксина преди ин витро

Имунизацията е застраховка за успешна процедура, защитете себе си и бъдещото си дете

Ковид ваксина преди ин витро | StandartNews.com
  • Вирусът и усложненията му намаляват репродуктивните способности на мъжа и жената
  • Имунизацията е застраховка за успешна процедура, защитете себе си и бъдещото си дете

Разхлабването на част от ограничителните мерки срещу пандемията от коронавирус и отпадането на други засяга всички, включително една много чувствителна група от населението - бъдещите майки, бременните жени и двойките, които на които им предстои да се подложат на асистирани репродуктивни технологии. По отношение на бременните компетентните здравни органи стигнаха до заключението, че по време на бременност ваксинацията срещу SARS-CoV-2 не е препоръчителна, всички проучвания, показващи високата ефикасност и безопасност на ваксините. Откакто е разрешена обаче тяхната употреба, проучвания не включват групи на бременни жени, така че все още няма данни за ефекта на ваксината, както върху майката, така и върху плода. Същото становище има и за ваксинацията на деца. Но какво е мнението на специалистите, за двойките на които им предстои ин витро процедура или репродуктивна технология?За насоките и препоръките на най-реномираните научни организации за ваксинация на жени, които очакват или искат да имат дете, потърсихме водещия акушер-гинеколог д-р Антон Баев, специалист в областта асистираната репродукция.

Д-р Антон Баев има дългогодишен опит в сферата на репродуктивна медицина. Член е на Българската и Европейската асоциация по стерилитет, има множество международни специализации и сертификати по асистирана репродукция, както и научни публикации.Д-р Баев е директор на отдел "Асистирана репродукция" в МЦ "Афродита" и се смята за един от най-добрите специалисти в областта на фертилитета в цяла България. МЦ "Афродита" е най-големият център за регенеративна медицина у нас. Клиниката работи с най-престижните в света лаборатории от САЩ, Великобритания, Франция и Италия и се смята за еквивалент на качество. Клиниката е многократно номинирана и наградена в България и чужбина.

Д-р Антон Баев,Директор на отдел "Асистирана репродукция" в МЦ "Афродита"

Няма абсолютно никакви данни, че ваксината срещу ковид инфекция намалява фертилитета. Това е единодушното мнение на експертите, които проучват този ефект. Липсва и теоретична причина за това.В същото време самата инфекция с коронавирус намалява ефективността на човешката репродукция. Високата температура, интоксикацията и хипоксията намаляват фертилитета на мъжа и жената. Увреждат се сперматозоидите и яйцеклетките, намалява качеството на ембрионите. Това води до по-малък шанс за забременяване и по-голям риск от аборт.Инфекцията с коронавирус намалява успеха на планираната ин витро процедура. Поради начина на предаване на вируса не може да се даде гаранция за пълно предпазване на мъжа и на жената по време на целия ин витро цикъл. Въпреки спазване на всички противоепидемични мерки често се диагностицира коронавирусна инфекция при единия или другия партньор. При всички ин витро процедури има задължително тестване за Ковид с ПСР или антигенен тест на жената до 72 часа преди аспирацията на яйцеклетки. При положителен резултат ин витро процедурата се спира и двойката се насочва за лечение.За съжаление имахме няколко семейства без абсолютно никакви оплаквания в нашият ин витро център, при които се наложи да канселираме ин витро цикъла поради положителен тест за коронавирус. Това води до голям психологически стрес и финансови разходи за двойката. Затова препоръчително е преди стартиране на ин витро процедура да се изследват и двамата партньори за изключване на инфекция.Ваксината за ковид ни дава възможност за създаване на защита преди ин витро процедурата. Аз препоръчвам да се ваксинират и двамата партньори. Оптималното време за това е преди началото на ин витро цикъла да се завърши имунизационният курс - да се поставят и двете дози. Това дава възможност при наличие евентуално на температура или други нежелани реакции след ваксинацията да не се повлияе на качеството на половите клетки и ембрионите при ин витро процедурата. Не препоръчвам да се ваксинират двойките по време на ин витро цикъл и при бременност поради липсата на достатъчно опит и проучвания в тази област.Ковид инфекцията е фатална по време на ин витро цикъл и забременяването е почти винаги затруднено. Ваксината е застраховка при всяка двойка преди ин витро процедура и е най-лесният и разумен начин на защита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай