Костенец не разчита само на "готови" пари

Костенец не разчита само на "готови" пари | StandartNews.com

Поддържаме улици и детски градини с печалбата от общинско предприятие, казва кметът Радостин Радев

- Г-н Радев, интересен кмет бяхте през първия си мандат - асфалтирате улици без европейски проекти, изкарвате 3 млн. лв. печалба за бюджета от общинско дружество. Как го правите?

- Има инерция при повечето колеги кметове да гледат на европроектите като единствен източник на ресурс. Да, те са важни, за да правиш инфраструктура, но може и по друг начин. Една община има възможност да бъде нещо много повече от звено разпределител на евросредства. В Костенец ремонтирахме част от пътната мрежа с пари от общинския бюджет. 951 400 лв. за капиталови разходи дойдоха от държавния бюджет, 205 452 от собствени приходи и още 1 089 000 лв. от публичната инвестиционна програма на правителството на Пламен Орешарски. Това в известен смисъл също са "готови" пари. За мен в този мандат целта бе да направя така, че да не разчитаме само на тези "готови пари". Затова оптимизирахме дейността на "Общински гори и земи в горски фонд", което в края на мандата излезе на печалба от 3,3 млн лв., което е 40% от собствените приходи на общината. Тези средства ги разпределихме в други важни направления - ремонт на улици, детски градини, училища.

- От какви дейности успяхте да натрупате такава печалба?

- Основно от маркиране, добив и продажба на дървесина. И защото предприятието се управлява от общината, на практика нарушения и злоупотреби няма. Преди 2 г. то започна и да превозва дървесина до крайните клиенти. Тогава убедих Министерството на отбраната да ни дари транспортна техника. Така намалихме крайната цена на дървата за огрев за жителите на община Костенец. Направихме и склад, в който влиза и резерв за нуждите на населението, и конфискуваната дървесина. Предстои и изграждане на инсталация за производство на пелети, която още от втората година от въвеждане в експлоатация ще гарантира 350 хил. лв. допълнителна печалба. Другият плюс на това предприятие е, че увеличихме заетостта и заплатите в общината. Дано в това са се убедили и общинските съветници, защото няма да скрия, че в ОбС имаше доста противници на моята идея да създаваме общински предприятия.

- Ще се справите ли с тази съпротива, ако пак сте кмет?

- В програмата ми за следващия мандат стоят още две общински предприятия. Едното е за туризъм. То ще работи с туроператорски фирми, за да се включи общината в популярните туристически маршрути и дестинации. Създаване на общинско БКС е другата ми задача. Това предприятие ще наема местни хора и ще намали разходите за сметосъбиране и сметоизвозване. Поддръжката на пътната мрежа и дребните строителни работи също ще се извършват от общински работници. Контролът по изпълнението ще бъде засилен и ще се избегне забавянето при намесата на частни фирми в тези сфери.

- С кой от проектите се гордеете най-много като костенчанин?

- С проектите, свързани с туризма. Не само защото много държа на нашата природа и историческо наследство. Най-важното в тях е, че очакваме възвръщаемост, ръст на туризма и услугите в общината. Чрез тях показах как, ако европейските средства се съчетаят с общинско финансиране, може да се насърчи цял бизнес сектор в общината. Довършихме проекта "Траянови врата" с пари от ОП "Регионално развитие" и ремонтирахме прилежащата инфраструктура към местната природна забележителност - Костенски водопад изцяло с общински средства. И двата проекта ще се "изплатят". В края на летния сезон определено потокът на туристи се увеличи. Това ще го усетят и ресторантьорите, и хотелиерите, и частните квартири, и магазините в Костенец. Общината също ще печели, защото като част от общинското предприятие ще работи туристически център.

- Докъде стигна битката ви за минералните бани? Какво предлагате като решение?

- Искаме да си върнем баните в гр. Момин проход, с. Костенец и с. Пчелин, които са под шапката на Министерство на здравеопазването, както и трайно да се реши проблемът с плажа на вили Костенец. В министерството имаме внесени две предложения, но засега управляващите не ни дават решения. Екипът ни изготви и документация за безхаберието и безстопанствеността при управлението на базите. Събрахме и подписка от всички жители на общината за незабавното връщане на баните в трите населени места. Не сме я спирали тази битка и ще я водим докрай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай