Неделя,

Кога ще е готова ваксината срещу вируса

От: СТАНДАРТ -
594
Кога ще е готова ваксината срещу вируса
A
A
A

Потенциална ваксина срещу новия коронавирус започна да се тества на доброволци Оксфордският университет. 80 научни екипа по света работят за разработването на такава ваксина.

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок обяви, че Оксфордският университет ще получи 20 милиона паунда за проекта, а други 22,5 милиона ще бъдат вложени в друг британски проект, за който е ангажиран Империал колидж в Лондон, съобщи БГНЕС.

Оксфордските учени изчисляват, че един милион експериментални ваксини могат да бъдат произведени до септември, а Световната здравна организация казва, че ще са необходими поне 12 до 18 месеца, за да се разработи безопасна ваксина.

Изследователи от университета в Берн обявиха, че ваксина срещу новия коронавирус може да бъде готова до октомври, като досега се тества успешно при мишки.

Клинични тестове на ваксина срещу COVID-19 също са одобрени в Германия, като 200 здрави хора на възраст от 18 до 55 години ще участват в теста. Те ще получат различни варианти на ваксината, които са разработени съвместно от фармацевтичната компания “Файзер” и биотехнологичната компания “Байонтек”.

В САЩ от около месец започна тестване на ваксина на компанията „Иновио фармацевтикалс“, разработването на която е финансирано от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Резултатите се очакват до края на лятото. Правят се и тестове върху хора на ваксината, разработена от американската компания „Модерна“.

Преди няколко дни китайските власти одобриха две ваксини, които са разработени в Държавния институт по биопродукти в Ухан и пекинската биотехнологична компания „Синовак“, за първа фаза на тестове върху хора.

На 10 април компанията „Кансино байолоджис“ обяви, че заедно с китайската Академия на военномедицински науки е първата в света, която влиза във втората фаза на разработване на ваксина срещу COVID-19.

В Русия, където официално е одобрено лечение с антималариайното лекарство – хидроксихлорохин, е обявено клинично тестване на ваксината върху група от 60 доброволци. Процесът трябва да започне в края на юни.

Американската биотехнологична компания „Новавакс“, съвместно с австралийската компания за клинични изследвания „Нуклеус нетуорк“, ще започне тестването на друга ваксина срещу COVID-19 следващата седмица, а индийският Институт за серуми в сътрудничество с американската компания „Кодадженикс“ ще тества друга ваксина до септември или октомври.

Израелска компания „Мигвакс“ обяви, че ще тества ваксина срещу COVID-19 върху мишки през май и върху хора през лятото.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com