Киселините са знак за заболяване на червата

Подтискането на сиптомите не е лечение, потърсете лекарска помощ

Киселините са знак за  заболяване на червата | StandartNews.com

"Не можеш да научиш никого на нищо, а можеш само да му помогнеш да го открие за себе си“. Думите са на физика и астроном, известен в цял свят със своите открития, Галилео Галилей. Роденият на днешната дата „баща на съвременната физика“ дава на света нов тласък благодарение на своите научни постижения и успява да промени изцяло погледа към науката на своите съвременници. Естествено, опълчването му срещу традициите на Римокатолическата църква, както и изоставянето на властващите от времето на Аристотел догми никак не са помогнали за научните му постижения. Даже напротив, склонни сме да предполагаме, че напредъкът му е бил под „обсадата“ на постоянни опити за провокиране на провал. Както Галилей, така и редица учени преди и след него, са били на същото дередже. Но това единствено е забавило откритията, представени пред света и за наше щастие не е успяло да ги унищожи или потули. Хората, чийто проницателен мозък е бил непрестанно трън в очите на други, рано или късно са се превръщали в символи на научното познание и прогреса.

Тъжно е обаче, че за толкова много години, изминали от рождението и смъртта на великия астроном, в нашия мъничък свят нищо по отношение поведението на хората спрямо чуждия успех не се е променило. Все пак, както и да го смятаме, това са си няколко века. И за този период хорската завист по никакъв начин не е отстъпила, а точно обратното - ескалирала е до невъзприемчиви за нормалното човешко съзнание граници. Човек няма как да не се запита: какво толкова пречи на другия напредъкът при положение, че когато някой успее да постигне нещо градивно живота, то неминуемо се отразява и на заобикалящите го. Позволяваме си да дадем елементарни примери. Имаш проспериращ бизнес – осигуряваш работни места, разполагаш с прекрасни лекари – предоставяш качествено и резултатно здравно обслужване и грижа.

Сега ние се сетихме, че хората по изоставените села и малонаселени градове имат нужда от медицински грижи.

Едва след като пропъдихме медицинските си сестри по Австрия, Германия, Англия и други държавил Разбира се, всичко се случва по проект, в което няма нищо лошо, даже напротив – крайно време беше някой да се сети да направи някакви, дори и малки стъпки, с които да привлече изгубения интерес към България на родните медицински лица. Дали ще успее, само времето ще покаже. Ние можем да стискаме палци и да се надяваме на положителен резултат от цялото усилие.

Същото обаче трябва да се положи и спрямо останалите лекари, избрали да населяват „китната“ ни татковина. Нека вместо да ги поставяме в ситуацията на Галилео Галилей или пък на Алан Тюринг, да им предложим нещо, което не би ги изпратило надалеч.

Тюринг не е просто математически гений, а човек, чието познание е помогнало за спасяването на стотици хиляди човешки животи по време на Втората световна война. Неговото откритие, наречено Машината на Тюринг, представляващо абстрактен модел на компютър, му спечелва „титлата“ баща на теорията на изкуствения интелект. За жалост това по никакъв начин не помага на учения да избегне зловещата си съдба, която го докарва до самоубийство. Наричаме я така, защото случилото се с него в онези далечни години, днешният свят би определил точно по този начин. Макар и помилван посмъртно от кралица Елизабет II през 2013 г., неговата история остава като една от най-горчивите, доказали колко жесток и отхвърлящ може да бъде заобикалящият ни свят.

Странно е, че съдбата на светците, обявени за такива от Църквата заради своята отдаденост към Бога, както и хората, посветили живота си на прогреса в името на общото благо, е толкова сходна. И двете страни рядко биват разбрани, а и почти винаги животът им приключва трагично.

За да скрепим с факти казаното, ще се възпозлваме от възможността да споделим малко за живота на Св. свещеномъченик Власий – лечителят, умъртвен с железен гребен.

По време на тежките гонения срещу християните светецът намерил убежище в пещера в планината Аргиос, където живеел заедно с дивите зверове. Те по никакъв начин не застрашавали живота му, което е парадоксално, имайки предвид изтезанията, на които е бил подложен след откриването и залавянето му от себеподобните си по природа. Но е казано, че по-голям звяр от човека няма.

Именно чудотворните сили на Св. Власий му навлекли смъртоносните неприятности. Той бил търсен и посещаван от болни хора и животни, които изцелявал. Счита се за покровител на домашния добитък. Честването на празника му бе на 11 февруари и е познат като Власувица, Влас или Волски празник. Почитането на паметта му е свързана с народните вярвания и традиции за предпазването от болестта влас. За нея се казва, че се появава заради невидим зъл дух, който се крие в червата на вола и му причинява смърт. Това е последният есенно-зимен празник от църковния календар. След него започва отбелязването на пролетно-летните празнични традиции.

Известно е, че промяната и навлизането в друг сезон е един от виновниците за появата на болки в стомаха. Поради тази причина не всеки посреща разцъфването на новия живот през идването на пролетта с ентусиазъм. Потърпевши са особено онези, които страдат от киселини. Най-честите причини за стомашни болки и киселинни смущения са гастритът и гастроезофагеална рефлуксна болест.

За страдащите от дискомфорта е добре известно, че въспросното състояние се появява под формата на усещане за парене в гърдите, зад гръдната кост, епигастриума или горна централна част на корема. Киселинността често достига до областта на гърдите и може да разпростре чак до гърлото.

Практиката при наличието на този здравословен проблем до момента винага се е свързвала с подтискане и контролиране на симптоматиката, макар наличието на киселини да е ясен сигнал за друго сериозно заболяване, засеганало храносмилателната система.

А все пак повечето диагнози, имащи доста траен негативен ефект върху цялостното общо състояние на организма, се предизвикват предимно от патогенни микроорганизми. Иначе казано, зад един често срещан дискомфорт, какъвто са киселините в стомаха, има причина и то с може би доста дълга сюжетна история, която сме оставили да се развива във времето.

Чревната микрофлора е сложна екосистема, съдържаща над 400 бактериални вида. Те се срещат както в лумена, така и прикрепени към лигавицата, но обикновено не проникват в стената на червата, освен ако не им се отдаде такава възможност. Нормалната чревна флора включва малки популации от организми, които причиняват заболяване, когато вземат превес. Например, свръхрастежът на Clostridium difficile провокира тежко възпаление на дебелото черво (псевдомембранозен колит). Патогените от бактериален произход са и основната причина за появата на инфекция в перитонеалната кухина, особено когато защитните бариери на чревната стена са нарушени.

Ако това се случи, бактериите проникват в иначе нормално стерилната перитонеална кухина и нейните околни структури.

Лошата циркулация, намаленото снабдяване с кислород и мъртвите тъкани в близост до перфорацията пък стимулират образуването на абсцес или евентуална перианална фистула. Също така и благоприятстват растежа на анаеробни бактерии, най-вече на зловредни и трудно изкореними видове от рода на Bacteroides, Clostridium, Peptostreptococcus и Е. coli. С времето се доказа, че именно свръхрастежът на подобни патогени в горната част на тънките черва провокира обособяването на гастроезофагеалната рефлуксна болест, която пък стимулира покачването на стомашната киселина, изгаряща лигавицата на хранопровода. Това на практика означава, че колкото и препарати да погълнем, за да се отървем от неприятното дразнение, няма да си помогнем кой знае колко. Единственото, на което можем да се надяваме, е временно облекчение, чийто край не знаем кога ще настъпи.

С тази теза по всяка вероятност би се съгласил и руският учен Леонид Соболев (ако беше жив). Позволяваме си подобно предположение, тъй като медикът, положил основите на съвременна диабетология, доказва, че нивото на кръвната захар в организма се регулира от хормон, секретиран от панкреаса. Но, както е казал Джон Дюи: „Без определени постижения и усилия за постигането им, никой човек не може да живее“!

P.S. „За успеха на един човек може да се съди не непременно по неговите постижения, но и от това, което е трябвало да преодолее“ - Фани Флаг.

Нека спрем да омаловажаваме всичко значимо на този свят!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай