Кацаров търси пари за медиците на първа линия

Влизаме в оранжевата зона, нужно е спешно да се приеме актуализацията на бюджета, каза здравният министър

Кацаров търси пари за медиците на първа линия | StandartNews.com

Здравният министър Стойчо Кацаров настоява за актуализация на държавния бюджет, защото парите за заплащане на медиците на първа линия са изчерпани.

"Ние променихме методиката за заплащане, но както и да подхождаме, ако правителството спешно не предприеме актуализация, няма да можем да посрещнем нарастващите нужди за първа линия, но и за лекарства при нова вълна, което налага актуализация и на бюджета на НЗОК", обясни Кацаров на среща с президента. Идеята му с актуализацията на бюджета на здравната каса е да се включи пакет за преглед и лекарства на болни от COVID, които нямат нужда от болнично лечение, така и болничната система да не се пренатоварва.

Кацаров предложи и планът за действие по време на епидемията да се разгледа и приеме от Народното събрание, така че той да не е само документ на здравното министерство, а политическите сили да поемат ангажимент за изпълнението му.

България вероятно ще влезе в оранжевата ковид зона след седмица до десет дни, обяви министър Стойчо Кацаров. По думите му, без актуализация на бюджета няма да има пари за първа линия.

От гледна точка на изготвен план, страната ни в голямата си част е готова да посрещне следваща вълна. Осигурено е и достатъчно количество лекарства за лечение на COVID.

"Това, което не можем да променим, е ниското ниво на ваксинация", отчете Кацаров, но даде положителен пример с лекарите, при които ваксинацията е най-висока от всички професионални групи. Повишава се обхватът и при възрастните над 60 г.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай