Петък,

Кацаров каза кога ще има пълен локдаун

От: Мартина Суботинова -
998
Кацаров каза кога ще има пълен локдаун
A
A
A

„Локдаун може да се случи, ако сегашните мерки не дадат очакваните резултати.“ Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров  за Bulgaria ON AIR.

"Колкото по-добре ги спазваме, толкова по-кратки ще бъдат тези мерки. Ако не спазваме мерките и не сме отговорни, това може да доведе до задълбочаване на мерките. Поставили сме си като цел до 7-10 дни от влизането им в сила да направим оценка на ситуацията. Ако тя продължава да се влошава, нямаме колебание да приложим много по-строги мерки. Няма да оставим лекарите и сестрите да изнемогват", категоричен бе министър Кацаров.

По думите му мерките са взети на базата на епидемичния риск и са научно обосновани. А половината изпратени становища са били свързани с обезщетенията и компенсациите на засегнатите лица.

"Такива компенсации трябва да бъдат изплатени. Ако сме спрели работата на една дискотека, проблемът не е в това, че младите хора няма да може да се забавляват 2 седмици. В тези заведения има хора, които си изкарват прехраната. Те трябва да бъдат обезщетени напълно, правителството има готовност за такова нещо. Ще изпратя становищата до министрите на финансите и икономиката, за да бъдат обезщетени тези хора за това, че не могат да работят", увери д-р Кацаров.

Той очаква след актуализацията на бюджета да се намерят пари, за да бъдат компенсирани засегнатите от мерките хора.

"Рискуваме да стигнем до трудности с хоспитализация и лечение. Тази грешка няма да се повтори. Малко повече от половината области са в червената зона, Търговище е в тъмночервената зона, другите са в оранжевата", посочи здравният министър.

"Ако бяхме използвали лятото да се ваксинираме, сега нямаше да се налага да правим никакви ограничения, дори броят на заразените да е голям. Ваксинираните може да се заразят. Ваксината не предпазва 100% от заразяване, но предпазва почти 100% от смърт и тежки случаи. Единични са тези случаи. Ако не се бяхме поддали на цялостната лоша организация на ваксинацията и на слуховете, сега нямаше да се налага да правим затваряния. Не е късно и сега да се ваксинираме", заяви д-р Кацаров.

Той за пореден път се обърна с апел към обществото: Ваксинирайте се! Това е най-сигурният начин да се предпазим от болестта и да няма такива мерки.

"Стремим се да дарим на трети страни всички ваксини с изтичащ срок на годност, които няма да бъдат оползотворени у нас", потвърди министър Кацаров. Никой не би си позволил да постави ваксина или лекарство с изтекъл срок на годност. Част от ваксините ще бъдат бракувани и унищожени, изтъкна той.

"Нулев интерес има към ваксината на AstraZeneca, почти никой не иска да се ваксинира с нея. Тя беше неправилно набедена като лоша ваксина. Тя не отстъпва по нищо на останалите ваксини. Лично Борисов я забрани, после я пусна. Има огромен интерес към нея от други държави. Работим по възможността да бъде продадена или дарена", обясни д-р Кацаров.

"Имаше протести на медиците от Спешна помощ, които бяха породени от неясноти в текстовете на новата методика. Промяната е с цел справедливост - да получат парите тези, които наистина работят, а не един куп други. Изясниха се всички неща, получават си средствата в Спешна помощ. Методиката в болниците също беше променена. Тя се подписва от НЗОК и БЛС, които продължават да водят разговори. Всички средства са преведени", заяви д-р Кацаров.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com