Кардиолог разкри неочакван ефект от кафето

Тези, които закусват, имат значително по-нисък риск от заболявания на мозъка, казва проф. Сотир Марчев

Кардиолог разкри неочакван ефект от кафето | StandartNews.com

Кардиологът проф. Сотир Марчев разказа за експеримент в САЩ, при който на 150 човека в търговски център са били дадени кафета, а на още толкова –същите напитки, но без съдържание на кофеин в тях. Изследването показало, че клиентите, изпили нормални кафета, са пазарували с 30% повече от останалите. „Кофеинът е мозъчен стимулант, който стимулира производството на допамин”, обясни кардиологът. По думите му това спомага за импулсивните покупки в магазина. Професорът потвърди статистика, според която хората, пиещи средно между 1.5 и 3.5 кафета дневно живеят по-дълго от тези, които не консумират черната напитка.

В студиото на "Събуди се" той коментира ползите и вредите от цигарите, кафето и закуската

Друго проучване показва, че тези от нас, които закусват, имат значително по-нисък риск от заболявания на мозъка. Обяснението на лекаря е, че будуващите до късно през нощта хора не обичат да закусват сутрин, а това само по себе си води до мозъчни нарушения.

Проф. Марчев коментира и забраненото от вече 10 години тютюнопушене на закрито у нас. „Цигарите са вредни и трябва да бъдат спрени. Ние се борим хората да спрат да пушат, а не да сменят вида цигари”, категоричен е кардиологът.

Той не скри радостта си, че на нашия пазар са вече две лекарства, с които страдащите от сърдечна недостатъчност живеят по-дълго. Те помагали и за диабет, и на бъбреците. Част от цената на тези лекарства дори се покрива от Здравната каса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай