Капанът на петата вълна. Истината от професор

След празниците тя ще бъде неизбежна

Капанът на петата вълна. Истината от професор | StandartNews.com

Експерти вече прогнозират кога ще дойде новата вълна на вируса. Здравният министър свиква в понеделник среща с експерти и лични лекари заради ниската степен на ваксинация в страната.

Пета вълна в страната с Омикрон е неизбежна след празници, казват учените. Затова трябва да се вземат навременни мерки, смята проф. Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН, предава "България он еър".

"Към февруари е неизбежна петата вълна, защото това е един много вирулентен вариант. Въпросът е да няма такъв натиск върху здравната система, че тя да не може да поеме новите случаи", посочи тя. 

Всички ваксинирани с две дози, от която и да е ваксина, трябва да си поставят и трета бустерна заради Омикрон, препоръчва проф. Тодор Кантарджиев.

"Обаче е доказано, че една доза РНК-ова ваксина прави така, че имунитетът на човек с 2 AstraZeneca става толкова силен, колкото е почти силен срещу Делта варианта.

Същото е и ако си ваксиниран с две дози РНК ваксина. 1/3 бустерна доза прави така, че защитните сили на трите ваксини са почти равни срещу Омикрон, както са равни на защитата срещу Делта варианта", подчерта проф. Тодор Кантарджиев.

Ваксинираните с Janssen е препоръчително да сложат и една доза РНК-ова ваксина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай