Петък,

Кантарджиев: Заболяемостта започва да намалява

От: Мартина Суботинова -
523
Кантарджиев: Заболяемостта започва да намалява
A
A
A

"От 14 ноември заболяемостта е в плато и започва да намалява. Трябва да сме разумни и да сме спокойни, за да продължи спадът. Държавата прави каквото може, а целият медицински персонал върши чудеса. През миналите седмици имахме над 60% положителни проби, в последно време намаляват на 40-30%, това е косвен белег, че мерките сработват", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести.

Той напомня, че през близо десетина години се появява някаква мутация на вирус от животно, който преминава при човека и създава условия за епидемия – такива са били чумата и бурцелозата.

"Планове и стратегии срещу бедствия, епидемии, пандемии се правят от много години в България и е естествено за държавата да се грижи и подготвя за такива неща. Това е рутинна дейност за Министерски съвет.", казва Кантарджиев.

"Хората трябва да вярват на медицинските власти, защото това, което те казват, е насочено за здравето на хората, не за друго, това не е политика. Трябва да се вярва на авторитети, на доказателствена медицина", убеден е специалистът.

 "Неувереният човек е склонен към критикарство. По време на епидемия не се критикува, а се помага тя да се преодолее. Добронамереното отношение на хората помага", сподели мнението си професорът.

Според него мерките у нас в началото са били навременни, затова и е имало добри резултати.

"Засега няколкостотин хилади са се срещнали с вируса. Ако имаме ваксина, много бързо ще създадем напрегнат имунитет. Като падат антителата, не значи, че отново ще се разболееш. Тези, които са преминали коронавирусната инфекция, може да не се ваксинират, ако са сигурни, че са го преминали", заяви още той.

За да са ефективни ваксините, трябва почти едновременно да попаднат във всички страни в Европа, хубаво е да се поставят по едно и също време. Първи трябва да бъдат ваксинират хората на първа линия, категоричен е Кантарджиев.

Той смята, че за новогодишните празници може да се допуснат до две-три семейства заедно, в слувай че дотогава се спазват мерките.

"Приветствам всеки, който помогне в момента с нещо на медиците от сърце", заключи проф. Тодор Кантарджиев.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com