Кантарджиев с предупреждение - внимавайте!

Не си въобразявайте, че К19 с е отишъл

Кантарджиев с предупреждение - внимавайте! | StandartNews.com

Ковид изобщо не си е отишъл. Това коментира проф. Тодор Кантарджиев.

"Областите с по-висок имунизационен обхват е с по-слабо разпространине. Така е в столицата. Това са радващи неща, но да не мислим, че COVID-19 си е отишъл. Сега сме в деликатен момент. Посланието ми е хората да се ваксинират срещу вируса", коментира пред bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той изрази притеснение, че се ваксинират по 20 хиляди души на ден. По думите му ежедневно трябва да се имунизират по 40 хиляди.

"Ваксинирайте се, това е най-важното", призова проф. Кантарджиев. Той отправи и апел към общопрактикуващите лекари да агитират възрастните хора да се ваксинират и както в София се прави имунизация на открито, да се прави и в другите градове.

"Най-важно е да не се допуска влизането на нови  варианти на вируса от други държави", обясни още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. Той изрази притеснение, че в центъра се пращат малко проби от болни с COVID-19 за секвениране.

"Малко секвениране се прави сега. Това е притеснително. Трябва да се секвенират материалите на болните  от чужбина, как и тези, които лежат повече от 10 дни в болница. Казвам го на колегите, но... Проблемът е, че малко проби се пращат към центъра", обясни проф. Кантарджиев.

Той обясни още, че не изпитва притеснение да проверят работата му. Според него е видно за цялото общество, че тя е свършена добре. "Ако миналата година април имахме по 5 хиляди болни на ден, щеше да колабира здравната система, щеше да е за сметка на десетки хиляди умрели...

Тогава още нямаше лаборатории, маски и обучени лекари", коментира още проф. Кантарджиев и допълни, че е можело разговорът да е "по-интересен и за жалост за сметка на няколко десетки хиляди починали".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай