Кантарджиев с новина за руската ваксина

Европа преговаря за руската ваксина, потвърди Богдан Кирилов, шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата

Кантарджиев с новина за руската ваксина | StandartNews.com

България може да закупи от руските или китайските ваксини за покриване на очаквания дефицит от дози за имунизация срещу COVID-19 заради технологичните проблеми на производителите Pfizer и AstraZeneca. “Много вероятно е да се получи отваряне на ваксинационния пазар и към т. нар. “източни ваксини” като руската “Спутник V” или китайската заради новия британски щам”, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Европа преговаря за руската ваксина, потвърди Богдан Кирилов, шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата, докато приемаше днес новата пратка от 14040 дози на Pfizer/BioNTech. "Всяка ваксина, независимо от държавата на производство, трябва да премине през задължителна процедура. Започнали са преговори между производителите на "Спутник V" и европейската агенция. Ако отговаря на изискванията, ваксината със сигурност ще може да получи разрешение за употреба, каза Кирилов.

Oчакваме тази седмица още 3600 дози ваксини "Модерна" да пристигнат в България, но нямаме точен ден, уточни шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата. "Очакваме решение на Европейската агенция в края на седмицата. Ако ЕК издаде разрешение за употреба, през февруари ще има доставки и от Оксфордската ваксина. Надяваме се тя да е третата разрешена за употреба", допълни той. "Ще се публикуват и резултати от клиничните изпитвания. Надяваме се да има и четвърта разрешена ваксина - тази на Johnson & Johnson", заяви Кирилов и добави, че първите две ваксини са РНК, а Оксфордската на АстраЗенека и тази на Johnson & Johnson" са аденовирусни "Имаме очакване след средата на март-април да имаме повече количества от това, което получаваме в момента. Винаги работим с няколко сценария - ако има някакво забавяне, да може да се реагира", заяви той.

Кирилов уточни, че прогнозата е, ако 5 ваксини получат разрешение до средата на годината, 2.5 милиона души ще бъдат ваксинирани до юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай