Кантарджиев каза защо трябва да се ходи на море

Слънцето и водата са врагове на COVID-19, обяви професорът

Кантарджиев каза защо трябва да се ходи на море | StandartNews.com

Слънцето и водата са врагове на коронавируса, морето е безопасно. Това каза директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред Радио „Фокус“. Според него разумният човек не се събира на закрито, не контактува, не целува и прегръща приятелите си, които не е виждал по време на карантината.

Проф. Кантарджиев отново препоръча да се спазват трите Д-та – дезинфекция, дисциплина и дистанция.

„Спазването на мерки да не се събират много хора на закрито и при пряк контакт да се ползват маски, също така дезинфекцията и миенето, ще помогнат на високата температура, сухия въздух и слънцето да унищожим вируса и да спрем разпространението му, така че есента да се пазим само от внос. Морето, когато не се събираме много хора на затворени пространства, е безопасно. Няма страшно да се заразим, освен ако не се съберем 30 души дълго време на място без движение на въздуха. За да се зарази човек трябва да е в контакт с болен човек повече от половин час, на по-малко от 1,5 метра разстояние“, обясни той.

Проф. Тодор Кантарджиев каза още, че коронавирусът е намалил своята вирулентност и заболяванията вече не са толкова тежки. Той припомни, че пикът на заразата беше третата част на април. Според него няма да се допусне друг пик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай