Вторник,

Кантарджиев извънредно за маймунската шарка. Какво трябва да знаем

От: Агенция Стандарт -
4585
Кантарджиев извънредно за маймунската шарка. Какво трябва да знаем
A
A
A

У нас хората над 40 години, всички до един са ваксинирани и досега не са докладвани случаи за човек с маймунска шарка от последния взрив, който да е над 40 години. Това обяви съветникът в Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на НЦЗП проф. Тодор Кантарджиев.

Маймунската шарка се предава чрез интимен контакт и също така чрез ползване на общи дрехи, общи хавлии и общо постелъчно бельо. Това трябва да се избягва. Засега рискът за нашата страна, за българите е много нисък, успокои Кантарджиев.

"Какво трябва да се знае? Първо, Господ пак е с човечеството - че тръгва тази маймунска шарка, която е лека, почти няма починали, към 1% при усложнени случаи може да има лоша прогноза. Докато тази, която е в Централна Африка - там до 10% може да е смъртността. Значи отново природата е с хората, само че хората да си опичат акъла и да не правят глупости", предупреди Кантарджиев.

"Хората, които пътуват, защото отново тръгнаха да пътуват, хубава сметка да си правят с кого ще контактуват, защото се разбра, че тази инфекция се хваща с много близък контакт. Една значителна част от хората, които проявиха в европейските държави контакта, това са мъже, които правят секс с мъже. И трето, трябва да се знае какви са симптомите на това заболяване, за да се знае какви мерки да се вземат. Мерките са карантинните мерки - 21 дни карантина", допълни той, цитиран от "Фокус".

"Случаят на маймунска шарка в Гърция още не е доказан", посочи Кантарджиев. Той призова да не се всява излишно напрежение.

Симптомите се проявяват обикновено на 7-я ден от контакта, от 7-я до 14-я ден и много рядко до 21-я ден.

"Първите симптоми са висока температура и възпаление на гърлото - енантем, гърлото става кървавочервено. След което се проявяват симптоми на системна вирусна инфекция - болки по мускулите, болки в кръста, главоболие и тежка адинамия, в смисъл, човек не е работоспособен. След което се появяват симптомите на обрива. След падането на коричките вече човек се счита за здрав, което обикновено е на 2 или 3 седмици от началото на инфекцията", уточни той.

"Звучи стряскащо, но все пак е от подварианта на маймунската шарка, който много леко минава", успокои професорът.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com