Четвъртък,

Кантарджиев извънредно за маймунската шарка. Какво трябва да знаем

От: Агенция Стандарт -
4282
Кантарджиев извънредно за маймунската шарка. Какво трябва да знаем
A
A
A

У нас хората над 40 години, всички до един са ваксинирани и досега не са докладвани случаи за човек с маймунска шарка от последния взрив, който да е над 40 години. Това обяви съветникът в Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на НЦЗП проф. Тодор Кантарджиев.

Маймунската шарка се предава чрез интимен контакт и също така чрез ползване на общи дрехи, общи хавлии и общо постелъчно бельо. Това трябва да се избягва. Засега рискът за нашата страна, за българите е много нисък, успокои Кантарджиев.

"Какво трябва да се знае? Първо, Господ пак е с човечеството - че тръгва тази маймунска шарка, която е лека, почти няма починали, към 1% при усложнени случаи може да има лоша прогноза. Докато тази, която е в Централна Африка - там до 10% може да е смъртността. Значи отново природата е с хората, само че хората да си опичат акъла и да не правят глупости", предупреди Кантарджиев.

"Хората, които пътуват, защото отново тръгнаха да пътуват, хубава сметка да си правят с кого ще контактуват, защото се разбра, че тази инфекция се хваща с много близък контакт. Една значителна част от хората, които проявиха в европейските държави контакта, това са мъже, които правят секс с мъже. И трето, трябва да се знае какви са симптомите на това заболяване, за да се знае какви мерки да се вземат. Мерките са карантинните мерки - 21 дни карантина", допълни той, цитиран от "Фокус".

"Случаят на маймунска шарка в Гърция още не е доказан", посочи Кантарджиев. Той призова да не се всява излишно напрежение.

Симптомите се проявяват обикновено на 7-я ден от контакта, от 7-я до 14-я ден и много рядко до 21-я ден.

"Първите симптоми са висока температура и възпаление на гърлото - енантем, гърлото става кървавочервено. След което се проявяват симптоми на системна вирусна инфекция - болки по мускулите, болки в кръста, главоболие и тежка адинамия, в смисъл, човек не е работоспособен. След което се появяват симптомите на обрива. След падането на коричките вече човек се счита за здрав, което обикновено е на 2 или 3 седмици от началото на инфекцията", уточни той.

"Звучи стряскащо, но все пак е от подварианта на маймунската шарка, който много леко минава", успокои професорът.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички