Какво съдържа ваксината на Астра Зенека

Повечето нежелани реакции са леки до умерени

Какво съдържа ваксината на Астра Зенека | StandartNews.com

В листовката на новата ваксина на Астра Зенека пише, че повечето нежелани реакции са леки до умерени по тежест и обикновено отзвучават в рамките на няколко дни след ваксинацията. Освен това В сравнение с първата доза нежеланите реакции,съобщени след втората доза, са по-леки и се съобщават по-рядко .

Реактогенността от ваксината обикновено е била по-лека и се съобщава по-рядко при възрастни в по-напреднала възраст – над 65 години .

Един флакон от ваксината 8 или 10дози по 0,5 ml на флакон. Курсът на ваксинaция се състои от две отделни дози по 0,5 ml всяка. Втората доза трябва да се приложи между 4 и 12 седмици (28 до 84 дни) след първата. В листовката пише, че общата безопасност на ваксината се основава на междинен анализ на сборни данни от четири клинични изпитвания, проведени в Обединеното кралство, Бразилия и Южна Африка. По време на анализа са участвали 23 745 души на възраст над 10 години.

Най-често съобщаваните нежелани реакции са чувствителност на мястото на инжектиране – 63,7%. Болка на мястот на инжектиране усещат 54,2 %. 53,1 на сто от участниците чувстват умора, а 52,6% имат главоболие. По малък е делът на тези с неразположение – 44,2 и с миалгия – 44% .

Пирексия(включва усещане за повишена температура имат 33,6% и повишена температура над 38°C – 7,9%. При 31,9 има втрисане, артралгия при 26,4% и гадене 21,9%.

Посочва се и че лицата може да не са напълно защитени до 15-ия ден след приложение на втората доза.

Ваксинацията трябва да се отложи при наличието на остро тежко фебрилно заболяване или остра инфекция. Наличието на лека инфекция и/или слабо повишена температура обаче не трябва да я забавя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай