Какво ни мъчи - Делта или Омикрон. Говори Сербезова

Все още Делта е доминиращият щам у нас

Какво ни мъчи - Делта или Омикрон. Говори Сербезова | StandartNews.com

Все още в България доминиращият щам е Делта. Това посочи здравният министър Асена Сербезова пред Дарик радио. Тя добави, че обучението на учениците следва да продължи присъствено

По думите й не наблюдаваме рязко повишаване на заболеваемостта на децата. Посочи, че преди да се пристъпи към обучение от дистанция има и друг мерки, които могат да се приемат, за да останат децата в клас.

Тя изтъкна, че 94 % от новозаболелите не са ваксинирани, а и повече от 93 процента от починалите също не са били ваксинира. Добави, че се повишава броят на ваксинираните във всички групи, включително и сред медицинските специалисти и учителите, само за последните три дни са поставени над 100 хил. ваксини.

Сербезова коментира ролята на двата новосъздадени комитета, които замениха НОЩ (Националния оперативен щаб). Първият е т.нар. национален пандемичен комитет, чиято идея е да координира работата на министерствата, други министерства да подкрепят здравното: например МВР да подкрепи МЗ като осъществява контрол за спазването на противоепидемичните мерки.

Вторият новосъздаден комитет е вътрешно ведомствения пандемичен комитет, чийто членове са зам.-министри и епидемиолоpи, включително и главният държавен здравен инспектор.  Ковид кризата показа колко е важна ролята на РЗИ и здравния контрол, изтъкна проф. Сербезова. "Проблемът не е само в самия вирус.

Проблемът и последиците върху организма след Ковид са много по-големи", отчете тя. Държавните и частните болници трябва да бъдат равнопоставени. Има много случаи, в които държавната болница е по-ощетена, посочи здравният министър още здравният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай