Неделя,

Какво е коронавирусът и колко да се притесняваме?

От: Иван Ангелов -
436
Какво е коронавирусът и колко да се притесняваме?
A
A
A

Това е нов коронавирус - тоест член на семейството на коронавирусите, който никога досега не е срещан. Подобно на други вируси от това семейство, той идва от животни. Много от заразените или работеха, или често пазаруваха на пазара за търговия на едро с морски дарове на пазара Хуанан в центъра на китайския град, където се продават живи и току-що заклани животни. Новите и жестоки вируси обикновено произхождат от животински гостоприемници. Ебола и грип са примери за това.

Какви други коронавируси е имало в миналото?

Тежкият остър респираторен синдром (SARS) и близкоизточният респираторен синдром (MERS) се причиняват от коронавируси, идващи от животни. Въпреки че се смята, че MERS се предава на хора от дромедари, първоначалните гостоприемници и за двата коронавируса вероятно са били прилепи. Сега има подозрения, че новият коронавирус може да е произлязъл от прилепи или змии и вероятно тогава е бил предаден на хората чрез посредник.

Първите случаи на SARS са били в Китай в края на 2002 г. Властите ги унищожиха и впоследствие бяха много критикувани, защото вирусът се разпространи практически безпроблемно в 37 страни, причинявайки глобална паника, заразявайки повече от 8000 души и убивайки повече от 750. Изглежда MERS се предава по-малко лесно от човек на човек, но има по-голям летален ефект, убивайки 35% от около 2500 души, които са били заразени.

Какви са симптомите, причинени от коронавируса от Ухан?

Вирусът причинява пневмония. Съобщава се, че заболелите имат кашлица, висока температура и затруднено дишане. В тежки случаи може да има органна недостатъчност. Тъй като това е вирусна пневмония антибиотиците не са от полза. Антивирусните лекарства, които имаме срещу грип, няма да работят. Ако хората бъдат приети в болница, те могат да получат подкрепа за белите си дробове и други органи, както и течности. Възстановяването ще зависи от силата на имунната им система. За много от починалите е известно, че са били с влошен имунитет.

Предава ли се вирусът от човек на човек?

Предаването от човек на човек е потвърдено от китайската национална здравна комисия. Към 23 януари китайските власти са признали 517 случая и 17 смъртни случая . През изминалата седмица броят на потвърдените инфекции се е утроил и са открити случаи в 13 провинции, както и в агломерациите Пекин, Шанхай, Чунцин и Тиенцзин.

Вирусът е потвърден и извън Китай, в САЩ, Тайланд, Южна Корея, Тайван и Япония. Реалният брой на заразяване с вируса може да бъде много по-голям, тъй като хората с леки симптоми може да не са открити изобщо.

Какви са притесненията на учените?

Имаше опасения, че коронавирусът може да се разпространи по-широко по време на едноседмичните празници на лунната нова година, които започват на 24 януари, когато милиони китайци пътуват у дома, за да празнуват, но празненствата до голяма степен са отменени и Ухан и два други китайски града са под блокада.

Основна тревога представляват диапазонът и тежестта на симптомите - някои хора изглежда страдат само от леко симптоми, докато други се разболяват тежко. Това затруднява установяването на истинския брой на заразените и степента на предаване между хората. Но властите се притесняват още, че вирусът може да стане по-мощен, отколкото изглежда досега.

Трябва ли да изпадаме в паника?

Засега не. Разпространението на вируса извън Китай е тревожно, но не и неочаквано развитие на ситуацията. Това увеличава вероятността Световната здравна организация да обяви извънредно положение в цял свят. Основните притеснения са колко преносим е този нов коронавирус между хората и каква част от тях се разболяват тежко, като в крайна сметка се озовават в болница. Често вирусите, които се разпространяват лесно, имат тенденция да имат по-леко въздействие.

Медицинските работници биха могли да бъдат изложени на риск, ако неочаквано се натъкнат на някой с респираторни симптоми, пътувал до засегнат регион. По принцип изглежда, че коронавирусът удря най-тежко възрастните хора, като случаите все пак са малко, поне засега.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички