Неделя,

Как стволовите клетки лекуват коронавируса

От: Вили Пеева -
220
Как стволовите клетки лекуват коронавируса
A
A
A
  • Важно е процедурата да се извършва само от лицензирана лаборатория  

ВИЛИ ПЕЕВА
Административен директор на най-голямата тъканна банка в България Future Health

Коронавирусната болест (COVID-19) е нововъзникваща глобална пандемия, която заплашва здравните системи в цял свят. Вирусът, отговорен за заболяването, е известен  като тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 и съкратено като SARS-CoV-2. Заразата възниква в Китай на 17 ноември 2019 г. и до март 2020 г се  разпространи почти навсякъде по света.
Всичко започва в последните дни на 2019 г. когато китайските лекари установяват случаи на пневмония в град Ухан в Китай. Ухан е столицата на провинция Хубей в Китай, населявана от 11 милиона жители. Скоро се разбира, че болестта е причинена от нов щам на вируса SARS-CoV-2 , тъй като той

прилича на „корона“ погледнат под електронен микроскоп

Учените  му дават и името от  латинската название „corona“.
Първите случаи на инфекция с коронавирус извън Китай са докладвани на 13 януари в Тайланд и на 16 януари в Япония. От 23 януари 2020 г. китайското правителство постави Ухан и други близки градове под пълна блокада и карантина. До момента болестта се е разпространила в други 121 страни.
В повечето случаи симптомите на Covid -19 започват с треска, последвана от суха кашлица. След няколко дни някои пациенти започват да изпитват задух. В тежки и критични случаи, особено при възрастни хора, това може да доведе до тежка пневмония, дихателна недостатъчност, септичен шок, дисфункция на множество органи и органна недостатъчност. По този начин състоянието на тежко засегнатите пациенти води до фатален край.
В световен мащаб здравната индустрия използва всички известни научни методи, за да постигне напредък в борбата с тази глобална заплаха, които включват ваксини, лекарства, стволови клетки и дори екзозоми.  
Един от изследваните подходи за лечение е приложението на  мезенхимните стволови клетки (MSCs).

Този метод показва интригуващ потенциал срещу COVID-19

И през последните месеци се наблюдава повишена активност в сектора на клиничните изпитвания със стволови клетки.
MSC (мезенхимните стволови клекти) вече са привлекли  вниманието на учените, тъй като проучванията са установили, че клетките са ефективни при лечение на възпаления и цитокинови бури.
От направените опити  в ранен стадий се оказва, че мезенхимните стволови клетки може да окажат благоприятно въздействие, чрез подобряване на микросредата на белите дробове, свръхактивиране на имунната система, насърчаване на възстановяването на тъканите, защита на епителните клетки на белите дробове, предотвратяване на белодробна фиброза или подобряване на белодробната функция.
В отговор на общия брой случаи на COVID-19, който надхвърли 6 милиона души в световен мащаб, много компании за клетъчна терапия проучват потенциала на стволовите клетки за лечение и превенция на COVID-19, резултатите не закъсняват.

Терапии с мезенхимните стволови клетки  вече са признати от FDA

както и от Европейската агенция по лекарствата EMA. Приложението им се  доказва безопасно и ефективно в редица американски и европейски проучвания.
Имайки предвид това, както и  ранните китайски доклади за проучване относно ефикасността на МСК при лечението на тежки състояния при пациенти с COVID-19, FDA предостави одобрение за използване върху пациенти, засегнати от коронавируса.
Лечението със стволови клетки, както и трансплантация на стволови клетки, могат да бъдат извършени  чрез прилагане на стволови клетки, взети от болния или от донор. От огромно значение за ефективността на лечението  е съвместимостта на стволовите клетки, която е 100% когато са собствени и от 25 % до 83 % когато са между преки роднини - обикновено това са първа права линия на семейството.
Специалистите посочват няколко причини да се използват собствени  мезенхимни стволови клетки като приоритетен начин, но като се има предвид, че производството на клетки може да отнеме значително време и в момента сме в спешна ситуация,

ако пациентът няма съхранени стволови клетки, единственият вариант е донор

Вече имаме 81 доказано излекувани пациенти от Covid -19 в Азиатските държави чрез прилагане на мезенхимни стволови клетки. Този ценен материал може да бъде изолиран от няколко източника, включително мастна тъкан, костен мозък, плацента, тъкан от пъпна връв и др. Броят на клетките, които могат се изолират от тъканите, първоначално е малък за терапевтични протоколи, за които са нужни стотици милиони клетки. Ето защо трябва да се размножат в процес на култивиране, който обикновено изисква две до четири седмици.
След като клетките са готови, пациентът ще получи лекарството на базата на интравенозни инфузии. Основата за разрешението на такива процедури е да бъдат извършени само от акредитирани лаборатории.  Затова семействата трябва да са много информирани за акредитациите на лабораторията, която са избрали.    

Акредитацията потвърждава качеството на услугите

които предлага  банката за стволовите клетки и е една от многото причини семействата да се чувстват уверени в правилния избор за осигуряване на бъдещето.  
Гордеем се, че сме най-лицензираната и акредитирана европейска семейна банка за обработка и съхранение на стволови клетки, както от кръв от пъпна връв, така и от тъканта на пъпната връв, и една от най-престижните в целия свят.
Трябва  да се отбележи, че развитието на медицината показва важната роля на стволовите клетки във всички сфери на регенеративната медицина и  се надяваме такава роля да бъде решаваща и за covid -19. Това за пореден път показва, че  съхранението на стволови клетки е важно решение за всички родители.


* Автовърт на статията Вили Пеева работи в сферата на медицината от 2004 г. Тя е изпълнителен директор на Медицински център Афродита – най- големия център за регенеративна медицина в България.

* Future Health е най-голямата тъканна банка във Великобритания от 2002 г. От 2014 г. е Европейски лидер с две напълно лицензирани и акредитирани лаборатории във Великобритания и Швейцария. Компанията притежава множество Европейски награди, като най- голямото признание получава за качество и извършени трансплантации. Наградата е  връчена  лично от Кралицата на Великобритания.

 

 

 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com