Как се влиза у нас след 1 май - нови правила

Нови правила за влизане в България въвежда от тази събота здравното министерство.

Как се влиза у нас след 1 май - нови правила | StandartNews.com

Нови правила за влизане в България въвежда от тази събота здравното министерство. Временно се забранява влизането на пристигащи от Индия, Бангладеш, Бразилия и държави и територии в Африка.

Изключение са българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства, съобщиха от МЗ.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, пристигащи от тези места, подлежат на 10-дневна карантина. Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед, издадена днес, 29 април. В заповедта са посочени държави и територии в Африка, които не попадат в обхвата на забраната за влизане у нас.

Всички други лица, които влизат на територията на Република България, независимо от тяхното гражданство и от държавата, от която пристигат, се допускат у нас при представянето на един от следните документи:- документ за завършена ваксинационна схема срещу COVID-19.

За завършена ваксинационна схема се приема поставянето на съответен брой дози от ваксини срещу COVID-19, посочени в приложение към заповедта, и изтичането на 14-дневен период, след поставяне на последната доза;- документ, показващ положителен резултат от проведено изследване по метода на полимеразна верижна реакция (PCR) или бърз антигенен тест за COVID-19 - за лицата, преболедували от COVID-19 за периода от 15-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, вписана в документа.

В заповедта са посочени и случаите, при които не се изисква предоставяне на документ за влизане в държавата

.В случай че българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, не представят документ от изброените по-горе, подлежат на 10-дневна карантина след пристигането си в страната.

Карантината може да бъде отменена при представяне на отрицателен резултат от проведено до 24 часа след влизането в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19 или от бърз антигенен тест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай