Как се действа у нас за откриване на коронавируса?

Мерките за неразпространение на вируса в България остават засилени

Как се действа у нас за откриване на коронавируса? | StandartNews.com

Взетите проби за коронавирус, и на семейството в хасковската болница, за което имаше съмнения за болестта, и на мъжа, който пристигна на Летище Варна със симптоми на грип, са отрицателни.

Мерките за неразпространение на вируса у нас обаче остават засилени. "Министерството за първи път от четирите заплахи, които съм преживявал, сега в момента брилянтно взима организационни мерки", заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той каза, че младите не боледуват тежко, но пък разпространяват. По-възрастните хора боледуват тежко.

За да се установи болестта трябва да се вземе материал, който да се съхранява на температура от 4 градуса.

Той определи като "брилянтна" работата на здравното министерство. Те са пуснали и инструкции какво трябва да правят болниците. Той препоръча да се следи сайта на министерството. Там се дават последните инструкции на СЗО.

"Нещата динамично се променят, получават се нови знания за този вирус, за неговия начин на предаване, инкубационен период и ние за това всеки ден ги качваме на сайта с промените", съобщи Кантарджиев.

От контактът 90% от хората се разболяват от коронавируса, обясни той. При контакт с вируса до третия ден човек може да не е болен, но да го разпространява.

Относно грипната обстановка в страната проф. Кантарджиев обясни, че случаите на заболелите са се увеличили. По негови думи пикът е тази седмица.

До сега са боледували децата от 5 до 14-годишна възраст. Последната седмица са боледували от 0 до 5-годишни. Грипната инфекция се е изместила в ранна детска възраст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай