Как ни цакат с тестовете за коронавирус

9% ДДС за лекарствата иска КНСБ

Как ни цакат с тестовете за коронавирус | StandartNews.com

Двойно повече пари за коронатестовете вземат лабораториите. Това разкри в интервю за БНТ вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов. Здравната каса плаща 40 лв. + 15 лв. за труд. А в частните лаборатории тестът за Ковид-19 е по 120 лв. Там обаче се ходи доброволно, каза Кокалов. Въпреки това той нарече ситуацията търговия.

Има достатъчно средства за COVID-19 и за увеличението на клиничните пътеки, увери синдикалистът. Според него НЗОК не може да намалява цените на лекарствата и КНСБ настоява ДДС за лекарствата да бъде 9%. Ако се намаляват цените, става с други механизми - законови и търговски, но не и през Касата, увери д-р Кокалов.

Всички, които лекуват коронавирус, ще получат увеличената клинична пътека. Не всеки обаче, който влиза в болница по дадена пътека, ще бъде тестван за коронавирус, уточни вицепрезидентът на КНСБ.

За предстоящата учебна година и за това какви мерки трябва да се вземат д-р Кокалов отбеляза, че МОН трябва да решава какво трябва да направи, но трябва да се търсят възможности за намаляване на дистанционното обучение. Трябва да се осигурят противоепидемични мерки и отделни входове, но в детските градини и училищата опасността е за преподавателите, предупреди д-р Кокалов.

МОН вече разпореди как да започне учебната година и той е убеден, че има всички шансове часовете да бъдат присъствено. Децата в училища и родителите няма да плащат PCR тестовете за наличието на коронавирус, а те ще бъдат заплащани от Районната здравна инспекция (РЗИ).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай