Как да си върнем обонянието след ковид

Витамин А поддържа лигавицата на носа здрава, но в по-голямо количество може да се окаже вредно

Как да си върнем обонянието след ковид | StandartNews.com

Загубата на обоняние е един от характерните симптоми за коронавирусната инфекция. И докато при някои това трае дни, при други е за дълъг период от време - месеци наред. Има ли как да възстановим обонянието си след COVID-19, отговарят специалистите.

Капки витамин А могат да помогнат за възстановяване на обонянието на преболедували COVID-19, съобщи Нова телевизия. Витамин А поддържа лигавицата на носа здрава, но в по-голямо количество може да се окаже вредно. Затова специалисти от университета на Източна Англия са започнали  12-седмични изпитания, с които да оценят дали такива капки са подходящи за лечение на преболедували COVID-19.

Изпитанията се основават на германско изследване, показало потенциална полза от витамин А.Специалисти именно ще проучат как това лечение помага за възстановяване на тъканите в носа, увредени от вируса. Те се надяват един ден то да "подобри живота на милиони хора по света, страдащи от загуба на обонянието, като възстанови петото им сетиво".

Аносмията - медицинският термин за частична или пълна загуба на обоняние, е един от характерните признаци за COVID-19. Когато някой почувства такъв симптом, е добре да си направи тест за коронавирус и да се самоизолира.

Витамин А помага за поддържането на имунната система, както и на кожата и лигавиците. Добри източници на този антиоксидант са сиренето, яйцата, мазната риба и черният дроб, както и червените, оранжеви и зелени зеленчуци и плодове. Предозирането с витамин А обаче може да навреди и да увреди костите. Бременните жени е добре да избягват големи количества витамин А, защото може да навреди на бебето. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай