Как да се предпазим от летните зарази

Три пъти повече са ухапаните от кърлежи тази година

Как да се предпазим от летните зарази | StandartNews.com

Всяка година лятото ни изненадва с нови неща. Важно е да кажем, че в 31-вата седмица на тази година имахме 4 случая на ЕСНО-13 ентеровирус със засягане на централната нервна система на деца. Човек да не е родител на такова дете – то изпада в безсъзнание, неадекватно е или спи 24 часа в денонощието... Слава Богу, тези 4 случая завършиха благоприятно, без остатъчни явления.

Заразата от морбили затихва

Тази година имаме 1000 души, болни от морбили, а през 2010 г. имахме 24 000. Епидемията започна през пролетта, сега вече затихва. За да бъда точен, 1137 случая имахме от средата на февруари. В област Кюстендил, където имаше 152-ма болни, огнището е ликвидирано. В Благоевградска област, землището на Разлог и околностите, има 213 случая, като в последно време има по 1-2 случая на седмица. Огнището затихва. В област Бургас ликвидираха огнището от 9 болни. В област Ловеч с трима болни ликвидираха огнището. В Монтана имаха 20 болни досега, в Пазарджик 33-ма, в момента има по 1-2 случая с тенденция към затихване. В София-град, в крайните квартали, където живеят силно мобилни етнически групи от населението, има 341 души досега, като в последните 2 седмици има по 5 заболели на седмица. Повече от 95% от болните са от мобилните етнически групи. В област София има 347 - Ихтиман, Самоков, Елин Пелин. В цялата страна в 32-рата седмица имаме 16 болни, като в 15-ата седмица на годината имахме 94. Сами виждате колко са намалели! От всичките 1100 заболели на възраст под имунизационната са 270. Или - 1/4 са на възраст преди имунизация и е важно да бъдат предпазвани от контакти с други деца и да не бъдат водени в съседните страни, където съществува тази инфекция. 890 от болните са до 9-годишна възраст.

Летен грип няма

Няма летен грип в света. Доказан медицински факт е, че разстройствата на храносмилателната система, свързани с диария, през топлите месеци на годината са инфекции, предизвикани главно от бактерии. На първо място е групата на салмонелните бактерии, на второ място е шигелозата (дизентерията), на трето място е кампилобактериозата. Първата група бактерии се развиват при неправилно съхраняване при висока температура на храни от животински произход, а пък дизентерията е типичната инфекция на мръсните ръце, ниска хигиена. Възможно е и водно разпространение на тази инфекция. Кампилобактериозата е друга инфекция, свързана с разстройство на храносмилателната система, предизвикана от ядене на недобре обработено термично месо, главно пилешко.

И за да не съм голословен, ще цитирам данни на Националния център по заразни паразитни болести за броя на инфекциите, свързани с гастроинтестиналния тракт и разстройство. Тази година имаме 7824 случая, свързани с разстройство, като честотата им се увеличава през месеците май, юни, юли, август. През същия период на миналата година сме имали 1000 случая повече. Т.е. тази година случаите на неизяснени диарии са с 1000 по-малко. Дизентерията – типичната болест на мръсните ръце, беше особено активна през юли. Случаите през топлия сезон са 127, с 43 повече от миналата година.

Три пъти повече ухапани от кърлежи

Относно втората група инфекции, причинени от кръвосмучещи – кърлежи и двукрили комари: тази година имаме около 3 пъти повече ухапани от кърлежи в градовете, междублоковите пространства и парковете. Така е, защото началото на лятото беше свързано с много валежи и топло време, което благоприятства разпространението на кърлежите. Въпреки това случаите на лаймска болест този сезон са със 100 по-малко от сезона миналата година. До момента са регистрирани 228 случая на лаймска болест. Другото тежко заболяване, предавано от кърлежи, с масов характер, е марсилската треска. От началото на годината има регистрирани 181 случая на ухапани главно в парковете и междублоковите пространства на градовете в Южна България. Това е с 59 случая по-малко от миналата година по това време.

Много е важно да се знае от хората и от лекарите, че при ухапване от кърлеж в градовете, парковете, гробищните паркове и междублоковите пространства трябва веднага да се вземат мерки. Възрастните трябва веднага след свалянето на кърлежа да вземат 2 таблетки 200 мг доксициклин, а децата – 1 доза макролиден антибиотик, 10 милиграма на килограм. Антибиотиците се предписват от лекаря, който сваля кърлежа. Когато се направи тази профилактика при свалянето на кърлежа, рискът да се разболее човек от лаймска болест, марсилска треска, анаплазмоза или ерлихиоза е 10 пъти по-малък.

При нас в лабораторията идват много хора с молба да изследваме извадения кърлеж. Изключително важно е обаче да се знае, че дори да се установи, че кърлежът носи болестта, това не значи, че вече и човекът е болен. И обратното – кръвосмучещото може да даде отрицателна проба, а ухапаният да се е заразил.

Какво не знаем за коклюша?

Коклюшът е инфекция на дихателната система, която се характеризира с много тежки пристъпи на кашлица. Това също е лятна инфекция. В последните седмици са доказани взривове на коклюш в няколко детски заведения в столицата. За коклюш може да се мисли при всяко дете или възрастен, които повече от 10 дни имат пристъпи на кашлица. При децата обикновено пристъпите на тежка кашлица се комбинират с кръвотечение от носа, реприз на медицински език (тежко вдишване, подобно на магарешки рев) или повръщане по време на кашличния пристъп. В момента го има в София. Тези деца най-вероятно са имунизирани вече за коклюш, тъй като не са в тежко състояние, но може би не е спазен броят на реимунизациите, които са няколко според нашия имунизационен календар и които довеждат до пълна невъзможност от заразяване с коклюш.

Ку-треската засяга сърцето

Друга инфекция, характерна за летния сезон, е ку-треската, която преминава като тежка пневмония с усложнения – засягане на сърцето. Тази година имаме 35 случая на доказана ку-треска, което е с 15 повече от същия период на миналата година и говори за разпространение на заболяването. При домашните животни (кози и крави) го има, но при човека води до тежки пневмонии с усложнения на сърдечната система.

Бактерии дебнат от чешмата

Типична лятна инфекция е легионелозата. Заболяването преминава като тежка пневмония, а начинът на заразяване е ползването на водопроводната мрежа след дълго отсъствие (знаем, сезонът на отпуските е). Когато семейството е няколко седмици извън дома и се върне вкъщи, е възможно във водопроводната инсталация да са се развили тези бактерии легионери и при пускането на душа или чешмата да се образуват аерозолни капчици, които да бъдат вдишани. Затова съветваме хората първо да източват водата, когато дълго време не е била ползвана. Освен това е важно да не са в помещенията, докато тече водата. Това решава нещата, защото бактериите във водните капчици могат да живеят и съответно да заразяват само няколко минути. Важно е и проветряването на помещението в този момент. При проветрено помещение след минути вече няма опасност от заразяване.

Инфекция на мръсните ръце

Тази година се появиха случаи на хепатит А, инфекция на мръсните ръце. Когато се живее в нехигиенични условия, бебетата и децата в ранна възраст я прекарват и изграждат имунитет срещу тази инфекция. На ранна детска възраст хепатит А не предизвиква пожълтяване на кожата. Когато обаче човек не е преболедувал в детството си и попадне в контакт с хепатит А, той обикновено развива заболяването, което се манифестира с пожълтяване на кожата и засягане на черния дроб. Хубавото е, че увредите на черния дроб не са трайни. След няколко месеца и спазване на диета около година обикновено настъпва пълно оздравяване.

Комарите пренасят западнонилска треска

Последно да обърнем внимание на комарите, характерни за нашите географски ширини. Оказва се, че те могат да пренесат западнонилска треска. Това е инфекция, описана сред градско население през 1999 г., но вирусът е известен от 1936 г. и е бил открит в Африка. В нашите условия болестта засяга нервната система. От 160 ухапани от комари носители един развива възпаление на мозъка, което може да бъде фатално, особено при хора с имунен дефицит и напреднала възраст. Миналата година регистрираните случаи на западнонилска треска, потвърдени в референтната лаборатория на националния център, са 15, със засягане на централната нервна система и двама починали. Иначе мерките, които всеки може да вземе, освен тези, които се вземат на общинско и държавно ниво, са репелентните апаратчета за отблъскване на комари и комарниците. И разбира се, да избягваме места, където се въдят много комари. Репелентите са 2 групи: такива, които може да се поставят директно на кожата и са много ефективни, и такива, които се лепят върху дрехите и около креватчетата или в количката на бебето, тъй като то не бива да се маже с препарати. Много добри са естествените репеленти като мента и лавандула, които всеки може да си засади и които отблъскват комарите.

Записа: Силвана Желева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай