Извънредно положение в Перу. Опасна болест и връзка с ковид

Синдромът на Guillain-Barré е състояние, при което имунната система поразява собствените си периферни нерви

Извънредно положение в Перу. Опасна болест и връзка с ковид | StandartNews.com

Перуанските власти обявиха 90-дневно извънредно положение в здравеопазването поради "необичайно увеличение" на случаите на синдрома на Гилен-Баре (Guillain-Barré). Според министъра на здравеопазването Сесар Васкес Санчес това ще позволи закупуването на 5 000 ампули имуноглобулин, съобщи Canal N, цитиран от actualno.com.

Синдромът на Guillain-Barré е състояние, при което имунната система поразява собствените си периферни нерви. Синдромът може да се прояви по различни начини: изтръпване или парализа. СЗО съобщава, че "повечето хора се възстановяват напълно дори в най-тежките случаи на синдрома", пише БГНЕС.

Указът за извънредно положение е публикуван във вестник El Peruano. Министърът заяви, че при установяване на случаи пациентите се транспортират със самолет до столицата Лима, ако състоянието на болния го позволява.

В Перу са регистрирани повече от 180 случая на синдрома на Guillain-Barré. Четирима души са починали, 147 са се възстановили, а 31 пациенти се лекуват стационарно.

Синдромът на Guillain-Barré е сред редките усложнения при заразените с коронавирус, а Перу е в челото на разпространението на болестта и то като смъртни случаи - по различни данни беше често на първо място, като се сменяше там с България. Според актуалната към 9 юли класация на The Economist за надвишената смъртност заради Ковид, Перу е на 13-то място - с 579 смъртни случая повече на 100 000 души, като с диагноза "Ковид" са починали 220 695 души. Потвърдените случаи на Ковид в Перу според Worldometers са 4 507 896.

Болестта се оказа и много рядко усложенение, предизвикано от ковид ваксини. В Перу са поставени 89 593 907 дози ковид ваксини според статистиката на Световната здравна организация (СЗО), което означава почти 85% покритие с по две дози ваксина. Ваксинационната програма там започва с китайска ваксина - на "Синофарм", като са взети 6 000 000 дози.

След това вече идват и други ваксини - 20 000 000 дози "Спутник V" (още не е одобрена за ползване) и също толкова на Moderna (още не е одобрена за ползване), 20 500 000 дози от Pfizer, още 13 200 000 дози на Pfizer и AstraZeneca. Има ваксини и от Johnson&Johnson - ваксината е от векторен тип, подобна на AstraZeneca. В информацията на СЗО за ковид ваксините и графата "въпроси - отговори" има специален въпрос точно за тази ваксина, както и за AstraZeneca и Синдрома на Гилен-Баре - последният от всички въпроси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай