Източиха 5 милиона от Здравната каса чрез уникална бандитска схема

Фалшиви документи са ползвани уж за изплащане на помощни средства на хора с увреждания

Източиха 5 милиона от Здравната каса чрез уникална бандитска схема | StandartNews.com

Вчера бе обявено, че е разкрита мащабна измама за източване на НЗОК с фалшиви документи за изплащане на помощни средства на хора с увреждания. Схемата е от Пловдив и според властите е ощетила държавата с над 5 милиона лева.

Схемата започнала да действа през юли 2022 г., когато са приети промени в Наредбата за медицинската експертиза и правилника за прилагането ѝ. Точно тогава са направени промени, които включват издаването на всички консумативи да бъдат прехвърлени от социалното министерство към НЗОК.

Съмнението, че става въпрос за измама идва, когато от Регионалната здравна инспекция правят проверка, търсейки дали някои от пациентите са получили заявените консумативи. Отсрещната страна заявява, че няма представа за какво става въпрос.

В основата на измамата е фиктивен медицински център, учреден в София. Направена е мрежа от филиали в цялата страна, включително и в Пловдив. Те източват НЗОК, а помощи не стигат до пациентите.

За периода от юли 2022 г. до края на юли тази година са направени над 8000 протокола за отпускане на средства за хора с увреждания – например за слухови апарати, инвалидни колички и др. консумативи. Има дори издадени протоколи на 27 починали души. По случая са задържани 8 души.

„Не съм чувал за други фиктивни центрове, особено с такава дейност. Това е съвсем нова схема. Основният консуматор на парите не е медицинският център, а магазинът за помощни средства“, коментира в „Тази сутрин“ доц. Спас Спасков, бивш директор на болница "Пирогов".

„Най-вероятно схемата е голяма, тъй като самата процедура, която трябва да извърви пациент, който желае да получи такива помощни средства, изисква да се подадат съответните документи. Има лекарска комисия от специалисти, които са издавали тези протоколи и са удостоверявали определени обстоятелства. След което се изисква пациентът да се яви лично, за да получи тези помощни средства и да подпише приемо-предавателен протокол. Очевидно това не се е случвало“, разказа адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

Според нея в схемата не са били включени хора от Здравната каса. По думите ѝ подобни схеми са възможни заради усещането на безнаказаност в такива ситуации. Според Шаркова е нужен по-голям контрол с активното участие на пациентите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай