Болница "Лозенец" зарадва Мариян

Белодробната трансплантация на Мариян бе извършена на 26 октомври в болница „Лозенец“

Болница "Лозенец" зарадва Мариян | StandartNews.com

Болница "Лозенец" зарадва пациентът с първата белодробна трансплантация, извършена в България, че вече е с много добри жизнени показатели и може да се прибере вкъщи.  Днес 70-годишният Мариян, който в края на октомври 2019 г. получи нов шанс за живот, напусна болничното заведение, придружаван от цялата фамилия.

„Изключително благодарен съм на целия екип на болница „Лозенец“ и проф. Любомир Спасов за грижите и вниманието. За мен сега животът започва отначало и нямам думи, с които за изразя признателността си към лекарския екип“ – сподели Мариян по време на изписването си, на което присъстваха всички лекари, взели участие в белодробната трансплантация и лечението му.

Белодробната трансплантация на Мариян бе извършена на 26 октомври тази година от екип на УБ „Лозенец“, ръководен от проф. д-р Любомир Спасов, и с участието на д-р Игор Тодораке от университетската болница в Хановер. Трансплантацията продължи около 6 часа.

2019 г. се утвърди като знакова за българската хирургия, като освен първата белодробна трансплантация, тази година се навършиха 15 години от първата извършена трансплантация на черен дроб в България. През ноември 2004 г. малката Памела Пекова стана първият пациент с присаден черен дроб в България. Това се случва, когато тя е едва на 7 месеца. Тогава трансплантацията е извършена от проф. д-р Любомир Спасов и екипа на УБ „Лозенец“ с участието на проф. Масимо Малаго.

Към днешна дата екипът на УБ „Лозенец“ има извършени 237 трансплантации на черен дроб, бъбрек, сърце и бял дроб.

Първата белодробна трансплантация в България през тази година, както и първата трансплантация на черен дроб преди 15 години – и двете в Университетска болница „Лозенец“, са безспорен пробив на медицината в страната и оставят трайни следи в нейната най-нова история.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай