Изобретател се кандидатира за общински съветник в София

Изобретател се кандидатира за общински съветник в София | StandartNews.com

Депутатът от ВНС Илич Цветков се върна в СДС с надежда за по-добро бъдеще

Преди пет години Илич Цветков се завръща в СДС. Прави го с надеждата, че нещата са се променили към добро. Сега е кандидат за общински съветник в листата на Реформаторския блок в София. Но под номер 57. Това изисква силна преференциална подкрепа от страна на избирателите.

Илич Цветков е легенда в сините редици. Участник е в заключителното заседание на "Кръглата маса". В началото на 1990 година изгражда из страна организация "Единна опозиция", която става изборен щаб на СДС за изборите за 7-то ВНС. Член е на първия "Координационен съвет" на синята коалиция. Като народен представител във Великото Народно събрание написва и защитава "Закон за данък общ доход", при подоходно облагане, без облагане на минималните доходи, който закон действа до управлението на С. Сакскобургготски. Прокарва и "Закон за компенсиране на дългогодишните жилищно-спестовни вложители", защитавайки една справедливост. Бунтар е и отказва да подпише новоприетата Конституция на РБългария. Счита я и до сега за "правна основа, за безнаказано разграбване на народа и държавата". През 1992 г. отказва да подпише документите си като кандидат за народен представител. Напуска партийната дейност, напуска и Централният институт по химическа промишленост, където е научен сътрудник. Унищожава писаната още от 1969 г. от него книга, наричана тогава "Опит върху Безкрайността". Освен политик, Илич Цветков е изобретател. Носител е на ред звания: "Най-добър химик", "Почетен рационализатор", "Почетен изобретател", "Най-добър изобретател". Едно от неговите изобретения е обявено за "Изобретение на годината" и предложено за най-висшата държавна награда за наука през 1984 г. - "Димитровска награда". През 1996 година Илич Цветков получава достъп за работа в "Отоманският архив" на Р. Турция. Започва да възстановява унищожената си книга, под ново заглавие "Книга на БългАрите". Част от нея и стиховете "Вино в пустинята" са публикувани в сайта www.bulg-arite.com. Програмата на Илич Цветков за работа в Столична община е обширна и конкретна. Основни моменти в нея са недостатъчните детски градини и детски ясли. По въпроса за липсата на паркоместата в столицата той има рационални предложения. Комплексите Младост и Люлин, казва, нямат културни центрове за театрални представления и концерти - нямат и стадиони. Малките улички са в недобро състояние и вече не се мият. Контролът върху изразходването на бюджетните и европейските средства не е достатъчен. Инвестиционните разходи не винаги са ефективни. Илич Цветков застава и срещу приемането на абсурдни нормативни актове, които ни правят софиянци вкупом закононарушители.

По времето на Живков, казва той, се управляваше така, та да си мълчим. В управлението на страната ни трябва да навлизат млади хора, но да се отхвърля опита и знанията на можещите е неразумно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай