Петък,

Ново 20. Искат здравна вноска от 12%

От: Иван Ангелов, кадър НоваНюз -
1222
Ново 20. Искат здравна вноска от 12%
A
A
A

Вноската за здравно осигуряване трябва да бъде поне в размер на минималната за Европа, ако искаме европейско здравеопазване. В момента плащаме най-ниските. Някои си внасят съвестно осигуровки, а други, когато им се наложи, ползват здравно обслужване срещу внасяне на минималната за последните 5 години. Това разказа пред телевизия НоваНюз д-р Иван Маджаров -  председател на Българския лекарски съюз.

Той и колегите му смятат, че вноската трябва да се повиши от сегашните 8% върху дохода на 12 на сто.

По думите му общинските болници са принудени да лекуват неосигурени пациенти, защото имат усещането, че трябва да изпълняват функциите си и не могат да откажат помощ.

"Ако наистина има 2 млн. неосигурени, това е много тежък проблем. Тежестта за лечението на неосигурени е прехвърлена към държавни и общински болници. Държавата трябва да каже, че неосигурените се поемат от МТСП, не бива разходите да се поемат от болниците. Всяка болница е длъжна да приеме по спешност в първите 24 часа нуждаещ се пациент. Дори планов прием не се отказва на неосигурените хора, но така общинските болници изпадат в големи трудности с разходите си", заяви той.

Според него трябва да има кампания по убеждаване към здравноосигурените с обещание за качествено здравеопазване. "Голяма част от неплащащите осигуровки знаят, че са много ниски и почти нищо не покриват, затова избират да си платят лечението. Трябва да се повишат средствата за българските болници, защото иначе някои неизбежно ще фалират", предупреди д-р Маджаров.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията