Ин витро в България. Какво трябва да знае всяка двойка

МЦ "Афродита" е №1 по успеваемост в България

Ин витро в България. Какво трябва да знае всяка двойка | StandartNews.com
  • МЦ "Афродита" е №1 по успеваемост в България
  • Най-добрите специалисти у нас отговарят на най-често задаваните въпроси

Изминаха 30 години, откакто положените усилия на британските учени - Робърт Едуардс и Патрик Стептоу, се увенчават с успех и се ражда първото "бебе в епруветка" - Луиз Браун. Оттогава на бял свят се появяват милиони бебета благодарение на метода ин витро. Науката е разработила техники, които до преди години са се с мятали за научна фантастика, но днес с тях много двойки с репродуктивни проблеми получават възможността да имат дете. Вестник "Стандарт" потърси д-р Георги Станулов и ембриолог Георги Дойчев, за да отговорят на най-често задаваните въпроси, които засягат двойките с репродуктивни проблеми. Двамата топ специалисти са част от екипа на Медицински център "Афродита" като , Георги Дойчев е ръководител на ин витро лабораторията в МЦ "Афродита".От Център Асистирана репродукция скоро беше обявена статистика на клиниките за ин витро успеваемост по най-голям процент на раждания. За последните три години с най-голям успех е МЦ "Афродита". Клиниката е най-големият център за регенеративна медицина у нас. Тя е в пряко сътрудничество с най-големите генетични лаборатории в света и се счита за еквивалент на качество. Медицинският център е многократно номиниран и награждаван в България и чужбина. Именно затова на Вашите въпроси ще отговарят най-добрите в областта.

Д-р Георги Станулов e гинеколог, специалист по ин витро оплождане и проблеми с плодовитостта. Той има множество специализации в сферата на репродуктивна и пренатална медицина освен в България, така и в Европа.Георги Дойчев е ембриолог и е ръководител на лабораторията на МЦ "Афродита" от 2011 година.Клиниката, през годините, успява да постигне основната си цел - да е първа по успеваемост в сферата на репродуктивната медицина.Това го доказват официалните данни от Център Асистирана репродукция - МЦ "Афродита" заема първото място по успеваемост на най-голям процент на раждания за последните три години.

Д-р Георги Дойчев:

IVF е обещаващо за млади двойки

- Д-р Дойчев, какъв е процентът на успех при ин витро?
- В България процентите варират средно около 20-25%. Това означава, че в отлични лабораторни или в лесно управляеми случаи, процентът може да бъде много по-висок. Ние, в МЦ "Афродита", успяхме за последните три години да имаме над 38%, такъв е и процентът, който постигат само много добри лаборатории в света.
- Има ли критерии, по които двойките да избират медицински център за ин витро оплождане?
- Най-добрият критерий е степента на успех в здравното заведение, като цяло, както и доверието в екипа. Настоящето и бъдещето на IVF е много обещаващо за млади двойки, които се сблъскват с проблеми свързани с безплодието, но също така и за онези жени, които по лични, медицински или професионални причини са принудени да забавят майчинството.

 

Д-р Георги Станулов:

Търсете специалист, ако 1 година не заченете

- Д-р Станулов, кога една двойка се смята за безплодна?
- Ако след една година редовни опити за зачеване няма резултат, то двойките трябва да посетят специалист, който да намери точната причина, която пречи на зачеването. За двойките, които са на възраст над 35 години е препоръчително да посетят такъв специалист по-рано.
- Колко пъти една жена може да се подложи на IVF процедури?
- На теория няма ограничение на база научни данни. Има фактори, които влияят на двойките и те може да вземат решение, както да продължат с процедурата, така и да прекратят усилията, които полагат. Такива са: общо неразположение, финансовите разходи, шансовете за успех, възрастта и дори психологическия фактор. Доказано е обаче, че два-три опити годишно не причиняват значително натоварване на организма.
- Безопасни ли са методите за асистирана репродукция?
- Да, ако се прилагат в съответствие с научните правила. Многобройните проучвания доказват, че родените след ин витро деца, са също толкова здрави, колкото и другите деца. Няма повишен риск за тях от вродени аномалии и аномалии на физиката, в сравнение с децата появили се на бял свят по естествен път. Това е заключение в следствие на родени над два милиона ин витро деца по света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай