И Генчо Начев срещу махането на мерките

Бяха разхлабени прекалено рано и последствията са налице, каза водещият кардиохирург

И Генчо Начев срещу махането на мерките | StandartNews.com

Втори топлекар се обяви срещу разхлабването на мерките за ограничаване на коронавируса у нас. Мерките у нас бяха разхлабени прекалено рано и последствията са налице, каза за Радио „Фокус“ директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев. По думите му мерките у нас отново се затягат, защото част от населението е недисциплинирано. В същото време призив да не се разхлабват още мерките отправи и шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов. Днес България отбеляза нов черен рекорд – 8 починали за едно денонощие.

ВИЖ ОЩЕ: Балтов: Не разхлабвайте мерките

„Трябва да има самосъзнание във всеки, че пазейки себе си всъщност пази и околните. Това при голяма част от населението го има, но има и хора, които не мислят така и освен, че увреждат собственото си здраве, те влияят и върху здравето на околните. На това се дължат новите случаи, които нараснаха. Слава Богу, за вчерашния ден са по-малко, дано тази тенденция да се запази. Но съвсем правилно Щабът леко намалява облекчението“, обясни той.

Според проф. Генчо Начев мерките, които Националният оперативен щаб предприе в началото на епидемията, са били навременни и целесъобразни. Доказателство за това е, че България се нареждаше сред малкото страни, които имаха ограничено разпространение на коронавируса, уточни той, като оцени работата на Щаба като много добра. По думите му противопоставянията в мненията за COVID-19 дойдоха от изказвания на некомпетентни лица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай