Грижата за младите ще е приоритет №1

Грижата за младите ще е приоритет №1 | StandartNews.com

Парите през последните 25 г. се насочват само към 7 големи града

Спечелили сме всеки проект, по който сме кандидатствали, казва кандидатът на БСП за нов мандат в Ловеч Минчо Казанджиев

- Г-н Казанджиев, остават броени дни до вота. Каква е атмосферата в щаба ви, оптимист ли сте, че ще успеете да се преборите за пореден мандат и да запазите имиджа на Ловеч като червена крепост?

- Мобилизирани сме. Приключваме с последните срещи с жителите на села в общината и очакваме изборния ден.

- Ако спечелите за пореден път кметския пост, каква ще бъде грижата за младите хора, за да не напускат Ловеч?

- Грижата за младите хора ще бъде насочена в няколко направления. Един от големите проблеми на България е младежката заетост. Много от младите хора са безработни, в това число и хора с високо образование. Затова усилията ни са насочени в тази посока. Ние се ангажираме да изградим няколко нови общински предприятия, в които ще бъдат ангажирани преди всичко млади хора. Вече създадохме база за развитие на туризма с реконструирането на Римската баня в Ловеч, превърната в Музей на водата, с изграждането на плаващата сцена над река Осъм - единствена на Балканския полуостров с воден екран. Реконструирахме и Покрития мост, за зоопарка вече има изработен проект. Приехме от държавата да стопанисваме Деветашката пещера и още около 100 дка около нея, които ще се използват за подобряване на инфраструктурата - ще има паркинги, места за търговска дейност. С всички тези обекти се отварят големи възможности за развитието на нашия град като туристическа дестинация и именно там ще бъдат ангажирани една немалка част от младите хора.

- Това част ли е от общата ви стратегия за повишаване на заетостта? Как ще включите и родителите на тези млади хора?

- Cъс създаването на това предприятие ще бъдат назначени много хора, главно млади, владеещи езици, с достатъчно добра подготовка. Ние вече имаме опит. Когато реконструирахме Римската баня, назначихме пет ученици, завършили Езиковата гимназия и приети за студенти, на почасова работа. Впечатленията от тяхната работа са прекрасни. Разбира се, предстои изпълнението и на много други неща. С приемането на новия закон за образование професионалните гимназии преминават на подчинение на общините. Нашият анализ показва, че голяма част от същестуващите специалности не са съобразени с местната икономика. Затова водим разговор с бизнеса и с тях и с Регионалния инспекторат по образование ще подготвим специалности, насочени към спецификата на местната икономика. Това е същината на дуалното обучение -

връзката между бизнес-община-училище трябва да бъде много близка

и съобразена със съвременните нужди.

- Какви са мащабите на миграцията на млади хора от Ловеч?

- Младите хора масово напускат голяма част от българските градове. След 10 ноември България няма регионална политика. За да не напускат хората и по-малките селища, а и страната, държавата трябва да има политика на сближаване. Това е регионалистиката. За съжаление, голяма част от парите през последните 25 години се насочват само към 7 големи града. Затова се получава и текучество, и обезлюдяване. Ние трябва да направим всичко възможно да задържим хората си. Ето, ние имаме още една инициатива - да дадем възможност на млади фермери приоритетно да развиват дейност. Ще им предоставим земеделски земи за зеленчукопроизводство и овощарство. Там ангажирането на работна ръка е много по-голямо, отколкото засаждането на технически култури. И тук става въпрос за едно по-продължително време на отдаване на тези земи - над 25 години, за да могат хората да имат гаранция и спокойно да планират своя бизнес. Правим и още много неща - например еднократни помощи за раждане на дете. От няколко години такива получават жители на нашия град, чиито деца са родени в Ловешката болница. Сега предвиждаме да разширим спектъра - ще даваме допълнително средства за родители със средно и с висше образование. Помощите ще бъдат диференцирани, точният размер ще бъде определен от Общинския съвет. Това е част от целенасочена политика. Стремим се и да създадем условия, които да дадат повече възможности за свободното време на младите хора. Ще продължим с формите, които сме имали досега, в културния живот на града ни - рок фестивали, бар фест, концерти. Развиваме и външната среда. Ние сме единствената община в България, която прави реконструкция на цял жилищен комплекс - изграждат се спортни и детски площадки, минифутболни игрища, писта за скейт борд.

- Какви планове за привличане на инвестиции имате?

- На първо място - предоставяне на свободни терени и сгради от страна на общината. На второ

запазване на ниските нива на данъци и такси

За 12 г. те не са променяни, нямаме намерение да го правим и занапред, независимо от динамичната икономическа обстановка. И трето, връщам ви към това, което говорихме преди малко - развитие на зеленчукопроизводството и овощарството и опциите пред младите фермери. Това създава предпоставки за връщане на една стара слава на града - консервната промишленост.

- Амбициозни задачи си поставяте.

- Наистина са амбициозни, но са напълно реалистични. 12 години управление ми дават увереност, че това, което залагаме в нашата програма, не е просто намерения. Имаме готови 6 проекти по програма "Региони в растеж". До края на месеца ще внесем един от тях в МРРБ - за цялостна реконструкция на зоопарка в Ловеч. Той е вторият по големина, но е най-красивият в България. И е един от най-хубавите на Балканския полуостров. Предстои да извършим реконструкция и енергийна ефективност на Покрития мост и на централна градска част. Всички други проекти са представени в органите на централната власт. В комплекс "Младост" вече е открита процедурата за подмяна на водопровода и канализацията, готова е техническата документация за преасфалтиране на всички улици и всички съпътстващи дейности - например засаждане на дръвчета, поставяне на пейки и т.н. Така че и вторият комплекс на Ловеч да придобие европейски вид като квартал "Червен бряг". Виждам усмихнатите лица на хората и си спомням как в началото песимистично приемаха плановете. Само в този квартал сме засадили 180 дръвчета, над 5000 храста. Нашият град вече няколко пъти печели национални класации в клас "Зелена община", "Еко община". Виждането ни винаги е било, когато правим нещо, да се погрижим за зеленината, за екологията. Затова изградихме градска пречиствателна станция, депо за твърди битови отпадъци и т.н.

- По време на предизборната кампания сигурно често ви се е налагало да се отчитате за свършеното досега за Ловеч.

- Да, така е. И аз мога да продължа - на почти всички училища е извършена цялостна реконструкция с енергийна ефективност и на част от детските градини. В нашите планове сме заложили всички учебни заведения да бъдат ремонтирани, да бъдат изградени дворните пространства с необходимите места за отдих и игра. Реконструирани са 4 читалища в селата, за следващия планов период планираме това да се случи в още 5. Основните пътни артерии в града са изцяло обновени. Извърши се подмяна на уличното осветление в града и във всички населени места.

Това са част от нещата, които сме направили - общо над 150 млн. лв. инвестиции

а за град като нашия това е много. По оперативна програма "Регионално развитие" сме с най-много спечелени проекти! Всъщност няма проект, по който да сме кандидатствали, и да не сме го спечелили - общо 24 само по ОП "Регионално развитие".

- През миналия уикенд подкрепихте любителите на високи скорости - да имат безопасно място за състезания. Това ли е начинът за справяне с проблема с катастрофите?

- Не само това, но и това е начинът. Аз съм работил в системата за организация на движението дълги години, бил съм зам.-шеф на Съюза на българските автомобилисти и си спомням как в онези години се работеше още от детската градина. Децата се обучаваха как да се движат безопасно с велосипедите, по-нататък надграждахме тези знания в училищата. Развиваше се картингът. Всичко това бе съобразено именно с подготовката на децата, когато пораснат, да станат пълноправни участници в уличното движение. Така че аз си мисля, че тази тема трябва да бъде записана в училищната програма. В община Ловеч ние се опитваме да го направим чрез предоставяне на писти, където младите хора да излеят адреналина си. Миналата седмица аз говорих с много от тях. Те приветстват идеята и аз вече водя разговор със собственика на пистата периодично да се провеждат такива мероприятия, като общината ще се ангажира с обезопасяването им - охрана, медицинско обслужване и противопожарна безопасност. Това, което желаят хората с бензин в кръвта, аз го приветствам. Мотото ни е

Да караме разумно на пътя, агресията да оставим на пистата

- Някак не чухме мнението на БСП за референдума. Вие как ще призовете да се гласува - за или против електронното гласуване?

- Винаги съм бил за провеждане на референдуми. Много развити държави прибягват до национални допитвания по няколко пъти в годината. Хората трябва да кажат мнението си. Считам обаче, че подходът за съвместяване на референдум с местни избори ще затрудни съгражданите ни. Когато обикаляме, установявам, че хората са объркани. Опасявам се, че ще има много недействителни гласове точно защото се съчетават два коренно различни избора. В Ловешка община ние реално прибягваме до тази процедура чрез различни обществени дискусии по важни въпроси. Например - по проекта за Покрития мост направихме над 4 обществени дискусии. Сега организираме форуми за бъдещето на казармата, която получихме от държавата преди година. Но съчетаването на избор с референдум не е най-добрият вариант.

- Има ли смисъл да питам кой е любимият ви футболен отбор?

- Ловеч има прекрасен отбор, многократен шампион, носител на Купата на България. Нека не звучи като реклама, но "Литекс" е в моето сърце.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай