Събота,

Грипът се отлага за след празниците

От: Редактори -
264
Грипът се отлага за след празниците
A
A
A

По празниците няма да има грипна вълна, категоричен е главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му е трудно да се каже на какво се дължи това закъснение.

„Били сме свидетели на много късни грипни епидемии, включително през март и април. Този сезон обаче най-вероятна няма да е така”, поясни Кунчев пред бТВ.

Мъглите, резките промени в температурата и мръсният въздух благоприятстват честите заболявания. Лигавицата става по-чувствителна на различни вируси, но между тях засега не е грипният.

„Грипната епидемия се развива много интензивно и тогава каквито и да са условията, веднъж дошла, тя нараства. През последните няколко месеца минахме през няколко вълни от респираторни вируси. Някои от тях дават усложнения, но много по-рядко от грипа”, обясни още Ангел Кунчев.

Здравният инспектор информира, че противогрипните ваксини в мрежата са изчерпани, защото интересът е бил много голям. Внесени са 120 000 дози, а търсенето е било за между 200 000 и 250 000.

„Догодина ще се опитаме да увеличим бройката, за да се възползват повече хора”, заяви Кунчев.

Той препоръча, когато дойде грипната вълна, хората, които са най-уязвими, да останат вкъщи за около 10 дни, за да избегнат най-острата фаза на епидемията. Малките деца, които боледуват често, както и възрастните хора с хронични заболявания са най-уязвимите.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com