Грип ли е, или ковид - лекар посочи разликите

В средата на януари се чака пета вълна, прогнозира д-р Миндов

Грип ли е, или ковид - лекар посочи разликите | StandartNews.com

Към 15 януари се чака пета вълна на COVID-19 и хората не бива да се отпускат много по празниците, забравяйки за противоепидемичните мерки. Това предупреждение отправи тази сутрин по тв Nova председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов, като посочи Нидерландия, където от днес е въведен пълен локдаун. 

"Ако петата вълна на ковид съвпадне с епидемията от грип, ще стане оле, мале - много трудно", коментира лекарят. 

Д-р Миндов обаче отбеляза, че все още не може категорично да се каже  каква ще бъде петата вълна и дали ще съвпадне с грип, който обикновено се развихря през януари. 

От практиката си лекарят обясни какви са разликите между грип и COVID-19. Основната разлика е в протичането.

Инкубационен период  при грип е 48 часа и хората обикновено се сещат къде биха могли да се заразят.  Ковид се развива в рамките от 5 до 6 дни, затова пациентите  не знаят къде са го пипнали. Обикновено разпространението на вирусите става в затворени помещения, в една кола с други хора, в контакт със заразените,  дори при ваксинираните.

Пр грипа рязко, още в началото, се вдига температура, при ковид  се забелязва лека отпадналост, ставни болки, температура, но ако пациентът  няма късмет, към 6-7-ми ден може да развие пневмония. 

При децата симптомите са по-различни – обикновено заболяването започва с гадене и повръщане. Д-р Миндов обясни, че има бързи тестове и за ковид, и за грип. При грип има противовирусно лечение, например под формата на сироп., при COVID  все още няма лекарство.

Д-р Георги Миндов напомни, че има ваксини против грип, както и против ковид. Наблюденията му показват, че предимно възрастни хора  в рискови групи над 65 г. искат да се ваксинират от грип. Подчерта, че човек трябва да е здрав, за да се имунизира.  

"Работим като ковид зони, но не получаваме възнаграждение за това. Напоследък ситуацията малко се поотпусна, пациентите са по-малко,  но нека да  си спазваме мерките и да се пазим", препоръча лекарят.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай