Горещо от проф. Аргирова. Кога e новият пик на ковид

Тя каза и за новите ваксини срещу Омикрон

Горещо от проф. Аргирова. Кога e новият пик на ковид | StandartNews.com

Нова вълна на пандемията от COVID-19 в началото на октомври очакват учените. Това обяви епидемиоложката проф. Радка Аргирова пред Нова телевизия."От началото до края на октомври се очаква следващ пик на пандемията от коронавирус. Той няма да е страшен, но ще е продължителен като време", добави още проф. Аргирова.

Този период съвпада с началото на грипния сезон и трябва да се направи обща ваксинационна кампания както за "Омикрон", така и за грипна ваксина, обясни Аргирова.

Тя препоръча да се обърне внимание на децата и да се отворят отново ваксинационните центрове."Новите ваксини срещу подвариантите на COVID-19 са направени да стимулират вече съществуващ имунитет. Тоест трябва да имаме предишен имунитет от ваксина, който новите да направят насочен срещу новите варианти.

Заради това не се разрешава новите препарати да се поставят на неваксинирани хора", разясни проф. Радка Аргирова. Преди ден ЕМА обяви, че новите ваксини могат да се поставят само на вече ваксинирани срещу коронавируса.

Няма значение дали е направен само пълен курс на ваксинация или има поставени и бустери, добави тя.Поне три месеца трябва да са минали от последния бустер и може да се постави новата ваксина, разясни тя. В края на септември в България се очакват първите количества от ваксините срещу "Омикрон", пише Блиц..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай