Ключова новина от доц. Кунчев. Каза за новите ваксини

Колко българи ще са защитени и ще има ли нови мерки

Ключова новина от доц. Кунчев. Каза за новите ваксини | StandartNews.com

Доц. Ангел Кунчев обяви актуалн новина за коронавируса.

291 800 българи ще са със защита от Омикрон, след като в четвъртък страната ни е получила първите дози от пригодените за щама ваксини. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от „Телеграф“.

Те обаче са предназначени само за бустер. Имунизациите вече са разпределени в Районните здравни инспекции (РЗИ).

„Ще бъдем снабдени с около 2 милиона дози. Те са готови за употреба, не се разреждат и може да престоят по-дълго време в хладилник, така че са удобни. Желаещите да си ги поставят обаче трябва да имат пълен имунизационен цикъл“, коментира доц. Кунчев. Той изрази надежда през есента нивото на ваксинация у нас да се повиши.

„В 99% от случаите не се заразяваме от повърхности и пипане, а от вдишване на частици. Така че проветряването е нещо елементарно, но върши голяма работа. Дори при студено време отварянето на прозорци по 5-10 минути на всеки час осигурява намаляване на обема на вирусите.

След това да се спазва отстояние, да не забравяме за дезинфекцията на повърхности и ръце, носенето на маски, макар засега не предвиждаме да са задължителни“, обясни главният държавен инспектор. Той обаче уточни, че всичко това е на база на сегашната ситуация и ако се появи нов щам с по-тежко протичане, здравното министерство ще върне някои от старите мерки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай