Ген. Мутафчийски: Станахме жертви на успеха си

Политиците пренебрегнаха всички наши опасения за бъдещето, каза генералът

Ген. Мутафчийски: Станахме жертви на успеха си | StandartNews.com

Станахме жертва на успеха си. Така ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, директор на ВМА и шеф на Националния оперативен щаб, обясни втората вълна на коронавирус у нас, която коси наред от септември до днес.

ВИЖ ОЩЕ: Ген. Мутафчийски: Длъжен бях да дам пример

 „Забравихме се, решихме че не е толкова страшно, че е прекомерно, че има един с униформа, който излиза да ни плаши. Политиците взеха да гледат на нас с недоверие, пренебрегнаха всички наши опасения за бъдещето”, коментира професорът пред бТВ. И допълни, че за жалост това е процес не само у нас, но и в цяла Европа. Хората се умориха от мерките още при първата вълна. Трябваше по трудния начин да разберем колко опасен е вирусът, каза генералът.

ВИЖ ОЩЕ: Влиза ли ген. Мутафчийски в политиката?

Той съобщи, че е предупреждавал как пускането на децата в училище ще увеличи рязко броя на заразените в края на октомври и началото на ноември, което в крайна сметка се случи. И прогнозира, че с разхлабването на мерките след Нова година ще има ръст на заболелите. Ген. Мутафчийски не се нае да прогнозира какъв ще е той. Но изрази надежда, че заради ваксината няма да е висок.

Ген. Мутафчийски направи анализ на мерките в началото на година и сега. Той бе категоричен, че през март болниците у нас не биха могли да се справят с натиска, който беше през последните три месеца. България закъсня с мерките, каза генералът. И обясни, че най-добри резултати в битката с коронавируса са имали страните, които още януари и февруари са взели строги мерки. Ние ги въведохме през март. Тогава обаче разпространението бе клъстерно и имаше смисъл от КПП-та, за да се изобила и ограничи заразата. Сега разпространението е дифувно. Какъв е смисълът от КПП-та? Никакъв, каза шефът на ВМА.

Не съм имал за цел да плаша българите, излизайки на екран в униформа, каза ген. Венцислав Мутафчийски. Когато бях извикан от премиера, се явих с униформа. Всеки военнослужещ се явява в своята униформа, продължи той. И заяви: „Имам чувството, че българите са забравили своите военни, и своите генерали.”.

Не се срамувам от нито една своя дума. Всичко, което казах по време на извънредното положение може да е звучало пресилено, но днес се вижда че е потвърдено, каза ген. Мутафчийски. Решението да „слезе от екран” е било изцяло негово. Никой не може да ме накара да правя нещо, което не искал, каза генералът. Преценил, че щом мнението, че плаши хората съществува, по-добре да не е всеки ден в ефир. Още повече, че след края на извънредното положение законът не изисква от него това.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай