Понеделник,

Ген. Мутафчийски: Станахме жертви на успеха си

От: СТАНДАРТ -
Ген. Мутафчийски: Станахме жертви на успеха си
A
A
A

Станахме жертва на успеха си. Така ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, директор на ВМА и шеф на Националния оперативен щаб, обясни втората вълна на коронавирус у нас, която коси наред от септември до днес.

ВИЖ ОЩЕ: Ген. Мутафчийски: Длъжен бях да дам пример

 „Забравихме се, решихме че не е толкова страшно, че е прекомерно, че има един с униформа, който излиза да ни плаши. Политиците взеха да гледат на нас с недоверие, пренебрегнаха всички наши опасения за бъдещето”, коментира професорът пред бТВ. И допълни, че за жалост това е процес не само у нас, но и в цяла Европа. Хората се умориха от мерките още при първата вълна. Трябваше по трудния начин да разберем колко опасен е вирусът, каза генералът.

ВИЖ ОЩЕ: Влиза ли ген. Мутафчийски в политиката?

Той съобщи, че е предупреждавал как пускането на децата в училище ще увеличи рязко броя на заразените в края на октомври и началото на ноември, което в крайна сметка се случи. И прогнозира, че с разхлабването на мерките след Нова година ще има ръст на заболелите. Ген. Мутафчийски не се нае да прогнозира какъв ще е той. Но изрази надежда, че заради ваксината няма да е висок.

Ген. Мутафчийски направи анализ на мерките в началото на година и сега. Той бе категоричен, че през март болниците у нас не биха могли да се справят с натиска, който беше през последните три месеца. България закъсня с мерките, каза генералът. И обясни, че най-добри резултати в битката с коронавируса са имали страните, които още януари и февруари са взели строги мерки. Ние ги въведохме през март. Тогава обаче разпространението бе клъстерно и имаше смисъл от КПП-та, за да се изобила и ограничи заразата. Сега разпространението е дифувно. Какъв е смисълът от КПП-та? Никакъв, каза шефът на ВМА.

Не съм имал за цел да плаша българите, излизайки на екран в униформа, каза ген. Венцислав Мутафчийски. Когато бях извикан от премиера, се явих с униформа. Всеки военнослужещ се явява в своята униформа, продължи той. И заяви: „Имам чувството, че българите са забравили своите военни, и своите генерали.”.

Не се срамувам от нито една своя дума. Всичко, което казах по време на извънредното положение може да е звучало пресилено, но днес се вижда че е потвърдено, каза ген. Мутафчийски. Решението да „слезе от екран” е било изцяло негово. Никой не може да ме накара да правя нещо, което не искал, каза генералът. Преценил, че щом мнението, че плаши хората съществува, по-добре да не е всеки ден в ефир. Още повече, че след края на извънредното положение законът не изисква от него това.

 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички