Формулата за успех е бизнес и просперитет

Формулата за успех е бизнес и просперитет | StandartNews.com

Имам познанията и опита за успешно управление, които съм доказал, казва арх. Илко Николов

Арх. Илко Николов е роден на 08.12.1956 г. в Пловдив. Завършил е Висшия институт по архитектура и строителство със специалност "Архитектура" през 1981 г. Той е председател на Общинския съвет в Пловдив, член на УС и координатор на Националната асоциация на председателите на общинските съвети в Република България. Арх. Илко Николов е автор на множество реализирани проекти в областта на градоустройството и устройственото планиране, общественото и жилищното строителство, търговията и туризма в Пловдив и страната. Сега е кандидат за кмет на Пловдив, издигнат от "ПЛОВДИВ УТРЕ".

- Река Марица е лицето на града
- Искам хората да имат самочувствие
- Важно е да съживим малкия и средния бизнес
- На тези избори липсва автентичен син кандидат за кмет

- Арх. Николов, защо решихте да се включите в надпреварата за кмет?
- Имам формулата на успеха за Пловдив и тя се изразява в три основни пункта. Това са експертност, бизнес и просперитет. Аз самият съм експерт, който има познанията и опита, било то в обществен или политически аспект. 4 години бях председател на Общинския съвет в Пловдив и съм категоричен, че той работи експертно, консенсусно, решавайки проблемите на града. Това е много богат опит, който би следвало да се използва в бъдеще. Предлагал съм и мога да предложа експертните решения за развитието на града. Много от предложенията, които заедно с Бизнес експертен съвет съм правил за града, вече се реализират. И тук говорим за мащабни решения, които водят до развитието на града. Има и още една много важна причина. На тези избори липсва автентичен син кандидат за кмет. На изборите през 2011 бях припознат и издигнат от СДС и ДСБ, тогава Синя коалиция, независимо, че не съм партиен член.

Впоследствие недалновидните партийни решения разрушиха Синя коалиция, а на нейно място се появи един шарен блок. Да, шарен блок без ясна идентичност, което не им позволи да излъчат собствен кандидат, който да поеме отговорността за управлението на Пловдив. Така че, ако щете от емоционална гледна точка, това е също причина и предпоставка да се кандидатирам.
- Казахте мащабни решения. Какви например?
- Едно от най-важните решения датира от преди 7-8 години. Това е проектът за социализация и ревитализация на р. Марица. Това беше съвместно предложение - мое и на БЕС, направихме един международен архитектурен пленер, който роди хубави идеи. Предложихме ги на тогавашното управление на града и в крайна сметка тези идеи влязоха в оперативната програма на община Пловдив. В момента се подготвя техническо задание и обществена поръчка за облагородяване на тази изключително важна част от територията на града - река Марица е лицето на Пловдив.
- Влизате последен в мача за управлението на Пловдив, това тактически ход ли е?
- По-скоро е реалистичен подход. Трябваше ни време да проведем срещи, да направим анализите, да подготвим програмите, да направим един преглед на програмата за развитие на Пловдив. Това от една страна. От друга страна, ние не сме хора, които да бият тъпаните, да си правят шумни пиар кампании. Считаме, че сме познати лица за града и няма нужда от излишно представяне.
- Каква е каузата, заради която се нагърбвате с тази задача?
- Слоганът на кампанията е "Аз обичам Пловдив".
За мен това не са само думи. Аз съм кореняк пловдивчанин, децата ми са израснали тук. Градът ми е дал много, тук съм постигнал някои от най-големите си творчески и професионални реализации. Така че за мен Пловдив е кауза, на която следва да се отплатя, да дам максимума от себе си. Пловдив е хилядолетен град, с изключително богата история и наистина за жителите на града е привилегия, но и отговорност да се живее в този хилядолетен град.
- Политиката за вас цел ли е или средство?
- От много години съм в обществения живот на Пловдив - председател съм на пловдивското дружество на Съюза на архитектите, участник съм в неправителствени организации. Така че политическата ми кариера е само част от житейския ми път, но не и крайна цел в него. Но дори и през тези четири години като председател на Общински съвет-Пловдив аз съм доказал, че разчитам на експертния подход, въпреки политическата обусловеност на поста. Още от самото начало на работата на този Общински съвет съм я насочил към експертност и професионализъм.
- Кои са стълбовете, на които градите програмата си?
- Това са експертността, бизнесът и просперитетът. Посланието е съвсем кратко, но в тези три думи според мен и нашия екип се съдържа посланието за развитието на града. Експертността включва възможността за изработване и взимане на решения от професионалисти, от хора образовани, които имат натрупан опит, чиито идеи са работещи. Практически решения за основните дейности в града. Тези добри управленски решения, които трябва да се вземат на база на експертността, неминуемо ще доведат до разгръщане на бизнеса. Най-вече на малкия и средния бизнес. Големият бизнес е корпоративен, мултинационален, докато малкият и средният бизнес е сферата, която е най-ощетявана, тя търпи най-тежките удари от кризата, така че съживяването на малкия и средния бизнес, особено в местен мащаб, ще бъде определящо за града. Факт е, че пловдивски фирми са подценявани или в някаква степен непълноценно участват на пазара на обществените поръчки в града. Това трябва да се промени. Тези два компонента - експертността и бизнесът - ще доведат и до просперитета - до повишаване на качеството на живот, до повишено самочувствие на пловдивчани. Това означава младите хора да се задържат тук, да не ходят в чужбина. Това означава благоденствие.
- Какво искате да се промени в Пловдив и имате ли воля да го постигнете?
- Искам хората на Пловдив да имат самочувствие, искам да бъдат горди от това, че са пловдивчани и да има спокойствие и сигурност. През този мандат се постигна не малко, но диалогът с гражданите, с хората, с бизнеса и неправителствените организации не можа да се реализира пълноценно. Казвам това като критика, но причината за нарушената комуникация трябва да се търси в неколкогодишния застой в развитието на града - повече от един мандат. Трябваше да се взимат бързи решения, за да се измъкне градът от блатото, в което се намираше. Това малко или много се отрази на тази комуникация. Да, правени бяха компромиси, но погледът винаги е бил насочен към решаването на проблеми на по-големи групи хора. Нужно бе да се действа, да се взимат решения, да се правят бързи стъпки, за да се измъкне градът и да стъпи на релси на развитие.
- Представете формациите, които ви подкрепят. Какви хора са - от какви среди, с какви позиции? Силна ли е листата, с която ще се борите за подкрепата на пловдивчани и с какво?
- Формациите, които ме номинираха и от чието име се кандидатирам, са "Новото време" - млади хора, символ на предприемчивостта, на новото, на добрите идеи, на новаторството. Другата партия е "Синьо единство" - за мен тя е символ на автентичното дясно. Свързващото звено на тези две направления е Бизнес експертният съвет, който от години насам създава и се опитва да прокара експертните решения в политиката. Имаме една интелигентна коалиция, заредена с младежки дух, синьо настроение и експертен бизнес. Листата обхваща пълната палитра на социалния живот - от бизнесмени, предприемачи, лекари, адвокати - хора с познания и опит. Считам, че хората ще я подкрепят.
- Каква ще е кампанията, която ще водите. На коя формула залагате, за да убедите пловдивчани да ви подкрепят?
- Кампанията ни ще бъде позитивна, креативна. Ще бъде една кампания с усмивка, защото хората ни са млади, имат дух и настроение. Кампанията ще бъде едно състезание на идеи. Привилегия и отговорност е да живеем в най-стария жив град на Европа. Трябва да убедим хората, жителите на този град, че те носят и отговорността за развитието му. Стълбовете на нашето послание и кампания се градят на "Експертност, Бизнес, Просперитет" и, разбира се, "Аз обичам Пловдив".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай