Ето кои са най-полезните диети за сърцето. Кето не е сред тях

Храненето е важно за здравето, но лекарите често го пренебрегват

Ето кои са най-полезните диети за сърцето. Кето не е сред тях | StandartNews.com

Учени направиха класация с най-полезните диети за сърцето.

По данни на Световната здравна организация сърдечните заболявания са една от основните причини за смъртността в глобален мащаб.

Наред с редовните физически упражнения и отказът от тютюнопушене, здравословното хранене е основният начин да се предпазите от сърдечни проблеми, припомня CNN, цитирана от profit.bg.

Водещи експерти от Американската асоциация за предпазване от сърдечни заболявания (AHA) класират в свое ново проучване най-популярните диети, които доказано могат да подобрят сърдечното здраве.

1. Победителят е DASH – 100% съобразена с препоръките за здравословно хранене, полезно за сърцето.

DASH е съкращение от Dietary Approaches to Stop Hypertension (диетични подходи за спиране на хипертонията); тъй като високото кръвно налягане е основен фактор за сърдечни заболявания и инсулт.

Тази диета насърчава консумацията на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, млечни храни с ниско съдържание на мазнини, птиче месо, риба, ядки и боб, а се ограничава приемът на червено месо, мазнини, захар и сол.

2. Пескатарианската диета, при която се допускат млечни продукти, яйца, риба и други морски дарове, но без консумация на месо, заема второ място с 92% съответствие с насоките на AHA.

3. Отличената с редица награди в областта на здравословното хранене средиземноморска диета е 89% съвместима с препоръките.

Тя препоръчва малка чаша червено вино всеки ден и не ограничава солта, обяснява водещият автор Кристофър Гарднър, професор по медицина в Центъра за изследване на превенцията в Станфорд, Калифорния, който ръководи изследователска група за изследване на храненето.

Изследванията свързват средиземноморската диета с намален риск от диабет, от висок холестерол, от деменция, от загуба на паметта, от депресия, както и с намаляване на теглото, по-здрави кости, по-здраво сърце и по-дълъг живот.

4. Лакто-ово-вегетарианската диета, която допуска млечни продукти и яйца, но без риба и никакъв друг вид месо, е на четвърто място с 86%.

Всички тези диети имат толкова много общи черти, че могат да бъдат обединени в едно висше "ниво" на хранителни модели, смята проф. Кристофър Гарднър.

Диетите с много ниско съдържание на въглехидрати, като например тази на Аткинс, както и различните кето диети, са в долното ниво на моделите на здравословно за сърцето хранене, поради това, че наблягат на червеното месо, пълномаслените млечни продукти и наситените мазнини, както и на ограничения прием на плодове и зеленчуци.

Веганската диета и диетите с ниско съдържание на мазнини, като например волуметричната, са в средното ниво на класацията, тъй като отговарят на около 78% от хранителните насоки на AHA.

Диетите с много ниско съдържание на мазнини, включващи по-малко от 10%, което се отнася за някои вегански режими (72%), и нисковъглехидратните диети като South Beach, Zone и диетите с нисък гликемичен индекс (64%) са на следващото, още по-ниско ниво по съвместимост с насоките на здравните експерти.

Проф. Гарднър обаче уточнява, че изготвената класация е по-скоро за представителите на медицинските професии, отколкото за обикновените читатели. Целта е лекарите да се запознаят с новостите по темата за превенция от сърдечни заболявания, тъй като храненето не винаги се поставя като приоритет в Медицинските университети.

"Това е информационен протокол за лекарите. Когато питат пациента за диетата - което не мисля, че се случва толкова често - и той каже: "О, да, аз съм на палео режим. Аз съм веган. Аз съм кето или DASH", не мисля, че наистина знаят какво означава това.", допълва професорът.

Това е абсолютно вярно, потвърждава кардиологът д-р Андрю Фрийман, директор на отдела за сърдечносъдова превенция в National Jewish Health, болница в Денвър.

"Преди пет-шест години анкетирахме 1000 кардиолози и се оказа, че около 90% от тях не знаят почти нищо за храненето", обяснява Фрийман, който не е участвал в разработването на AHA. И все пак, пациентите трябва да обсъждат с лекаря начина си на хранене по време на редовните прегледи, допълва Фрийман.

Според проф. Гарднър, вместо да се говори за ползите от конкретни здравословни за сърцето хранителни продукти, съветите трябва да се съсредоточат върху цялостния модел на хранене. В тази връзка той подчертава, че всяка диета в класацията е оценена така, както е предвидена да се консумира, а не както хората биха могли да правят в реалния живот.

Според д-р Фриймън, това, доколко ще предпазим сърцето си от заболявания, зависи от индивидуалната ни воля.

"Трудно е да се спазва диета в общество, което позволява ултрапреработените бързи храни като бекон и бургер например, да станат норма, а в същото време, да се иска от хората променят този основен елемент от ежедневието си", допълва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай