Два вида рецепти поне до октомври

Хронично болните вече няма да се лутат с книжки, за да си вземат лекарствата

Два вида рецепти поне до октомври | StandartNews.com
  • Хронично болните вече няма да се лутат с книжки, за да си вземат лекарствата
  • Електронната стартира, но аптеки може да фалират, ако се наложи сами да плащат за нов софтуер

Дълго прокламираната електронна рецепта стартира преди дни, или поне така обяви здравното министерство. След десетилетия обещания най-сетне личните лекари ще могат да издават е-рецепти на пациентите си, така че те да не чакат на опашки, когато трябва например да се поднови терапията им, или когато са под карантина и не могат да посетят джипито. Голямото "но" в случая е свързано с това, че засега софтуерът на повечето аптеки и лични лекари не е актуализиран, така че те няма да могат да заработят скоро с рецептата. Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева заяви, че са подготвени специални стикери за аптеките, които вече имат този софтуер и изпълняват подобни рецепти. Според един от шефовете на аптечните асоциации Антон Вълев обаче до момента нито една аптека не е издала подобна рецепта. Синхронизирани са някои от софтуерните продукти, но се пита кой ще плати за това.

"Приветстваме електронните рецепти, защото ние от десет години агитираме за тях. Въпросът обаче е сега как ще се извърши синхронизацията на софтуера. Аптекарите веднъж бяха принудени да платят по 300 лева за нов софтуер заради европейското изискване за валидиране на рецептите и, благодарение на това, част от тях фалираха. Възможно е да има фалити и на други аптеки, които не са част от вериги, особено в малки населени места", допълни той.
Иначе и лични лекари, и аптекари са на мнение, че е-рецептата ще облекчи процеса, но ако се направи по правилния начин. Според доктор Николай Брънзалов, личен лекар и заместник-председател на Българския лекарски съюз, до април нововъведението предимно ще натовари джипитата, които ще трябва да пишат и хартиена, и електронна рецепта, докато се синхронизират софтуерите. В този период пациентите пък ще трябва да се лутат между аптеките, които биха им изпълнили или едната, или другата рецепта. Април е крайният срок, в който рецепти могат да се издават и по двата начина. Ако обаче рецепта на хартия Ви е била издадена през април, тя ще важи без проблем в следващите шест месеца - тоест до октомври, поясни Антон Вълев. Именно затова двата вида рецепти ще важат паралелно почти до края на следващата година. След това електронно няма да могат да се издават само зелени рецепти, както и такива за наркотични вещества и за някои онкологични препарати, които се заплащат от общината или държавата. Ако се види, че системата работи, същото ще важи и за тях. "Предпочитаме системата да тръгне, а след това да се поправя в движение, ако се налага, отколкото всяка година да говорим как електронната рецепта тръгва - и нея все я няма", коментира Вълев.
С издадената електронна рецепта аптекарите ще могат да влизат директно в досието на болния и да виждат предписаните преди това терапии. Тук е едно от слабите звена, защото здравните досиета са строго поверителни и един срив в системата би означавал възможност някой да получи неоторизиран достъп до информацията за минали и сегашни заболявания на пациенти, за лекарствата, които пият, за зависимости, които иначе не са издавали в личния си живот, но ползват медикаменти срещу тях, за депресии и психични проблеми. От това биха имали огромен интерес и застрахователи, и някои работодатели, и хора, които могат да упражнят натиск върху хора с по-лабилна психика. Засега се приема, че сигурността е гарантирана - срещу подадено ЕГН пациентът получава свой 12-цифрен код, с който може да види какво му е предписано. Същото важи и за фармацевтите. Остава да се види дали това ще подейства и на практика, или след хакването на НАП ще видим хакване на огромни масиви от данни за заболявания на хора, които не искат за тях да бъде огласявано публично.
След плюсовете на електронната рецепта е също и това, че тя "ще изкара на преден план и данни за лекарите и аптекарите, които клонят все към определени фирми при предписването на определени лекарства", казва Вълев. "И в момента е пределно ясно, че има фармацевтични компании, които лобират в полза на определени медикаменти. Затова и нашата организация излезе с предложение, когато се предписва лекарство, да се изписва в електронен вид неговото непатентовано наименование, а фармацевтът сам ще реши кой точно вариант да предложи на пациента - включително генеричен, който може би няма да се окаже толкова скъп. Естествено, това важи не за всички лекарства, в много от случаите генерици не са подходящи".
Другото голямо предимство на е-рецептата, стига само да тръгне без грешки, е възможността хронично болни пациенти с рецептурни книжки да не се щурат през месец или два пред кабинета на личния лекар, а директно да получават лекарството си от аптеката. Според лекари обаче това крие и някои опасности - ако те директно ползват старата рецепта, няма как състоянието им да бъде проследено. Може да се нуждаят от нови и по-различни медикаменти, дозата им да бъде увеличена или намалена, но с продължителната рецепта това няма как да бъде проследено. Затова и от Министерство на здравеопазването категорично настояват електронната рецепта също да бъде придружавана от лекарски преглед, освен ако пациентът се намира под карантина.
В допълнение към това фармацевтът зад гишето вече ще може да вижда всички изписвани терапии на пациента, за да съобрази дали най-новото изписано лекарство е адекватно, коментира Антон Вълев. По неговите думи магистър-фармацевтът е също толкова важна фигура в терапията, колкото и лекуващия лекар, затова има право да коригира предписаните дози. Особено що се отнася за лекарства, които се приготвят на място в аптеките. "Именно за тях фармацевтът хаби повече време, отколкото за приготвянето на лекарството, защото трябва да пише документи на ръка и да ги синхронизира в няколко софтуера", коментира той. Електронизацията ще облекчи процеса. Самият пациент благодарение на получения код ще може да проверява какво точно му е предписано - ако той не може да работи на електронно устройство, това ще могат да правят неговите роднини със същия код. На шега, Вълев заяви също, че новата рецепта ще спаси аптекарите от четене на нечетливи лекарски почерци, като в някои от случаите фармацевтът може да обърка дори и лекарството, което е предписано.
     

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай