Доц. Кунчев с остро предупреждение! Разкри истината за морската вода

Евтина сензация и неприкрит интерес видя главният държавен здравен инспектор

Доц. Кунчев с остро предупреждение! Разкри истината за морската вода | StandartNews.com

Евтина сензация и неприкрит интерес видя главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в разпространяваната информация за замърсяване водата по българското Черноморие.

„Цялата работа ми прилича на една много евтина сензация и гонене на интерес. За съжаление, той се постигна - вече имаме запитвания от колеги от Великобритания какво се случва и трябва ли да се вземат мерки, да се прекъсват пътувания и платени резервации. В края на краищата това е резултатът от едно, за мен, необмислено действие“, разкри Кунчев.

Резултатите от проверките на морската вода в Царево и Приморско ще излязат вероятно още утре следобед Искам да кажа, че след информацията, която подадоха „Активни потребители“ от тези места пак е вземано - на 21 и на 23 август. За да сме още по-сигурни, сме удвоили броя на пробите и няма абсолютно нищо, което да ни притеснява в резултатите“, съобщи експертът в интервю за БНР.

Той подчерта, че често в морето след буря има гниещи водорасли, което не означава, че то е замърсено.

„Не трябва да се доверяваме на това как изглеждат водите и обратното - понякога в предвидимо кристално чиста вода може да открием по-големи количества ентерококи или пък ешерихия коли“, подчерта Кунчев.

Той отдаде последните разминавания в резултатите на „неподготвеността на екипа, който е правил изследването от страна на „Активни потребители“. „Нито методът, който са използвали, нито лабораторията, която е използвана са сертифицирани. Лабораторията няма необходимата акредитация за изпълняване на такива проби. Няма как да сравняваме резултати, получени по различни методи. Дори и сега не знам какъв точно метод използват колегите“, посочи главният държавен здравен инспектор.

Методът за изследване, прилаган у нас, е взет от европейското законодателство и е ясно разписан, обясни Кунчев. В България има 6-7 акредитирани за това лаборатории. На всеки плаж у нас се правят минимум 16 проби на сезон, подчерта той. Той подчерта, че навсякъде около нас има от бактерията ешерихия коли, но въпросът е в какви количества.

„В случая не тя е опасната! А ние я използваме като показател, за да видим има ли органично замърсяване на този плаж или няма. Всеки сезон се правят до 1500-1600 изследвания. Имали сме отклонения, затваряли сме плажове. Никой не ни се бърка в тази работа - това си е решение на всеки орган по място - директорите на РЗИ, но то трябва да е на базата на цифри, на факти, на доказателства“.

Във връзка със страховете от замърсяване заради Нова Каховка България е добавила и допълнителни изследвания.  Според Кунчев дори когато в миналото е имало отклонения от нормите в различните плажове, отклоненията не са били такива, каквито „бяха хвърлени в пространството“.

От началото на сезона до 15 август са направени около 960 изследвания морето. Всички данни се качват на сайтовете на РЗИ, подчерта Кунчев.

В Гърция и Турция солената вода ограничава възможността за развитие на микроорганизми, подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай