Четвъртък,

Диабетиците са с по-висок риск от заразяване с COVID-19

От: Стандарт -
311
Диабетиците са с по-висок риск от заразяване с COVID-19
A
A
A

Пациентите с диабет имат три пъти по-висока смъртност в сравнение с тези без диабет при заразяване с COVID-19, сочи доклад, включващ повече от 72 хиляди случая на заразени с коронавируса. За това съобщава първият за България информационен сайт за диабета като се позовава на Китайския център по контрол и превенция на заболяванията.

Клинично проучване за диабета и метаболитния синдром установява, че пациентите с диабет са с повишен риск от инфекции, по-специално грип и пневмония. Те развиват сериозно заболяване, когато са заразени с респираторни вируси.

"Разумно е да смятаме, че хората с диабет са в повишен риск да развият инфекцията. Съществуващите наред с диабета сърдечносъдови заболявания, бъбречна увреда, напреднала възраст е вероятно да увеличат тежестта на COVID-19“, споделят авторите.

Те допълват, че превенцията трябва да е на първо място. “Важно е пациентите с диабет да поддържат добър гликемичен контрол, защото това може да помогне да се намали риска от инфекция и нейната тежест“, съветват китайските лекари.

За пациентите с диабет и сърдечно и/или бъбречно заболяване се препоръчва да положат усилия за стабилизиране на кардиореналния статус.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com