Вторник,

Диабетиците са с по-висок риск от заразяване с COVID-19

От: Стандарт -
200
Диабетиците са с по-висок риск от заразяване с COVID-19
A
A
A

Пациентите с диабет имат три пъти по-висока смъртност в сравнение с тези без диабет при заразяване с COVID-19, сочи доклад, включващ повече от 72 хиляди случая на заразени с коронавируса. За това съобщава първият за България информационен сайт за диабета като се позовава на Китайския център по контрол и превенция на заболяванията.

Клинично проучване за диабета и метаболитния синдром установява, че пациентите с диабет са с повишен риск от инфекции, по-специално грип и пневмония. Те развиват сериозно заболяване, когато са заразени с респираторни вируси.

"Разумно е да смятаме, че хората с диабет са в повишен риск да развият инфекцията. Съществуващите наред с диабета сърдечносъдови заболявания, бъбречна увреда, напреднала възраст е вероятно да увеличат тежестта на COVID-19“, споделят авторите.

Те допълват, че превенцията трябва да е на първо място. “Важно е пациентите с диабет да поддържат добър гликемичен контрол, защото това може да помогне да се намали риска от инфекция и нейната тежест“, съветват китайските лекари.

За пациентите с диабет и сърдечно и/или бъбречно заболяване се препоръчва да положат усилия за стабилизиране на кардиореналния статус.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички