Дариткова призна какво не е изпълнено

Става дума за наличието на здравна информационна система

Дариткова призна какво не е изпълнено | StandartNews.com

Само наличието на здравна информационна система от нашата програма не е изпълнено. Ето за това признавам, че не успяхме да изпълним. Това каза пред БиТиВи председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, която е и председател на ПГ на ГЕРБ.

Да, не успяхме и не вярвам да можем да се справим до края на мандата. Останалото е изпълнено, каза тя. Сега не е моментът да говорим за реформи, можем да се връщаме назад и да говорим за много неизпълнени неща, но, ако имахме здравна информационна система, щяхме да избегнем много от проблемите.

Според нея отсъстващата здравна информационна система е причината пациенти да се тълпят пред лекарските кабинети за рецепти, да бъдат консултирани по телефона и да няма електронни направления. Не успяхме да реализираме нещо, което получи законова регламентация преди 3 г. на практика не се състоя, каза Дариткова.

Тя е против локдаун, какъвто има вече в голяма част от европейските страни. Направихме тотално затваряне в началото на епидемията. Видяхме, че по този начин не може да бъде категорично и окончателно спряно разпространението на вируса, отбеляза тя.

Дариткова призова всички да спазват мерките, да не се изтъкват само негативните примери, а медиците от личните лекари до реанимационните екипи, да си поемат отговорността.

Според нея е важно да се прецизират индикациите за хоспитализация, защото не е нужно всеки пациент с коронавирус пък бил той и с пневмония, да се настанява в лечебно заведение.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай