Д-р Коларова: Как профилни болници да лекуват К-19

Чакат се допълнителни указания за отделения за родилки с коронавируса

Д-р Коларова: Как профилни болници да лекуват К-19 | StandartNews.com

„Не е реалистично в специализирани болници да се разкриват Covid отделения, още повече до 10 на сто от леглата“. Това каза в „Хоризонт до обед“ директорът на Първа АГ болница в столицата д-р Гергана Коларова.

„Ние подготвяме част от легла, които имахме по предписание от СРЗИ за родилки или бременни, които са неусложнени, но 10 на сто от леглата – това е твърдо нереалистично. Дали сме това свое становище до здравните власти, но нямаме отговор и чакаме допълнително разпореждане по въпроса“, посочи още д-р Коларова.

„Ние не отказваме раждане, и двата вида – и нормално, и секцио, още повече че второ се препоръчва, за да се скъси контактът на бебето с майката, но нещата се усложняват, ако майката, която е положителна за коронавирус, трябва да остане по-дълго време в отделението. Защото тя може да не е в лошо състояние в началото, но в последствие да се влоши. Затова смятам, че трябва да се обособи друго място, където да се настаняват тези жени – в една болница, на едно място, където да получават адекватни за това заболяване грижи“.

Д-р Гергана Коларова подчерта, че в болницата нямаме нито пулмолог, нито инфекционист:

„Търсим поне пулмолог, но не сме намерили. Имахме случай с такава пациентка, която впоследствие беше преместена в друго лечебно заведение.

Имаме обособена зона за такива бременни и родилки, имаме и такава операционна, и екип, който има всички предпазни средства за коронавирус. Но после преведохме родилката в друга болница чрез екип на Спешната помощ.

Преди това обаче, както е по регламент, на бебета, тя роди близнаци, на 24-тия час и на 7-ия ден бяха направени тестове. Те бяха отрицателни“.

Първа АГ болница може да отдели само три легла за родилки и бременни с коронавирус.

„Останалото би ни затруднило, болницата е така строена, че не е възможно разделяне на потоците. Не разчитаме някой да ни осигури инфекционист, реаниматор или пулмолог – ние сами трябва да си ги намерим“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай