Чирков присадил бял дроб у нас още през 2003 г.

Уникалната за ЮИ Европа трансплантация на сърце и бял дроб обаче завършва с фатален край

Чирков присадил бял дроб у нас още през 2003 г. | StandartNews.com

По повод тиражираната тези дни в медиите информация, че в болница „Лозенец“ е извършена първата трансплантация на бял дроб в България, Ви информираме, че още през 2003г. в болница „Св. Екатерина“ са извършени първите трансплантации на сърце-бял дроб и отделно само на бял дроб от изцяло български екип с ръководител проф. Чирков. Това съобщиха с писмо до медиите от болницата.

Сърце и бял дроб бяха присадени на пациентка на име Жени. Тя е лекувана в болница "Света Екатерина" и животът й е поддържан с изкуствено сърце. Тя е родена със сърдечна аномалия. Такива пациенти рядко живеят повече от 2-3 дни след раждането, каза проф. Чирков и нарече чудо това, че Жени е доживяла такава възраст, защото заболяването й нарушава снабдяването на органите с кръв, информира през 2003 г. БНР.

Уникалната за Югоизточна Европа едновременна трансплантация на сърце и бял дроб, извършена в болницата "Света Екатерина", обаче завършва с фатален край.

Д-р Румен Илиев от екипа, извършил трансплантацията, съобщава пред БНР, че причината за настъпилата смърт е недобрата функция на присадения бял дроб. Той обясни, че органът е престоял един час повече от допустимото без кръвоснабдяване, в периода от изваждането му от донора до началото на операцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай