Вторник,

Чирков присадил бял дроб у нас още през 2003 г.

От: Редактори, сн. БГНЕС -
161
Чирков присадил бял дроб у нас още през 2003 г.
A
A
A

По повод тиражираната тези дни в медиите информация, че в болница „Лозенец“ е извършена първата трансплантация на бял дроб в България, Ви информираме, че още през 2003г. в болница „Св. Екатерина“ са извършени първите трансплантации на сърце-бял дроб и отделно само на бял дроб от изцяло български екип с ръководител проф. Чирков. Това съобщиха с писмо до медиите от болницата.

Сърце и бял дроб бяха присадени на пациентка на име Жени. Тя е лекувана в болница "Света Екатерина" и животът й е поддържан с изкуствено сърце. Тя е родена със сърдечна аномалия. Такива пациенти рядко живеят повече от 2-3 дни след раждането, каза проф. Чирков и нарече чудо това, че Жени е доживяла такава възраст, защото заболяването й нарушава снабдяването на органите с кръв, информира през 2003 г. БНР.

Уникалната за Югоизточна Европа едновременна трансплантация на сърце и бял дроб, извършена в болницата "Света Екатерина", обаче завършва с фатален край.

Д-р Румен Илиев от екипа, извършил трансплантацията, съобщава пред БНР, че причината за настъпилата смърт е недобрата функция на присадения бял дроб. Той обясни, че органът е престоял един час повече от допустимото без кръвоснабдяване, в периода от изваждането му от донора до началото на операцията.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички