Четвъртък,

Чака се сериозен ръст на заразените

От: Редактор -
112
Чака се сериозен ръст на заразените
A
A
A

Сериозен ръст на заразените с COVID-19 се очаква през следващите две седмици - това прогнозира директорът на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов в "Денят започва" по БНТ. Очаква се до края на ноември активните случаи в България да достигнат до 8000.

Това е тенденция не само в България, но и в цяла Европа. Застудяването и липсата на самодисциплина са сред основните причини.

"Виждате, че няколко дена при лошо време и веднага се вдигнаха случаите. Смятайте какво ще бъде през ноември. Големият пик, който се очаква да започне от ноември, ние се подготвяме именно за по-лошия сценарий.

Въпреки очаквания сценарий за 30 000 заразени и близо 8000 активни случаи на COVID-19 през ноември според проф. Балтов затварянето на обекти и градове не е удачно.

"Има определени региони, където може би ще трябва да се направят по-строги мерки.

В никакъв случай обаче не трябва да се спира работата. Стресът няма да е кой знае колко по-различен от всяка година според мен и от това, което беше досега, защото носенето на маски ще намали възможността за предаването на въздушно-капковите грипни инфекции", допълни директорът на "Пирогов".

Противогрипните ваксини също трябва да облекчат епидемичната обстановка. Препоръчително е те да бъдат поставени до 20 октомври.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com