БЦЖ-ваксината може да ни опази

Учени от САЩ обявиха, че имунизацията срещу туберкулоза може да се окаже оръжие срещу врага

БЦЖ-ваксината може да ни опази | StandartNews.com
  • Учени от САЩ обявиха, че имунизацията срещу туберкулоза може да се окаже оръжие срещу врага

Може ли да се окаже, че БЦЖ ваксината е оръжие срещу смъртоносния коронавирус. Учени от цял свят дебатират въпроса. Засега не можем да кажем, че БЦЖ-то категорично предпазва, но прекарваш по-леко заболяването, заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести. В центъра са правили анализ на различни данни от Европа и света и смятат, че БЦЖ ваксината помага за по-лекото преминаване на заболяването. Дай, Боже, тази ваксина да има наистина позитивен ефект срещу коронавируса. Защото ние сме може би най-бецежираната нация в света, прилагаме ваксината от 1920 година, каза професорът. 

ВИЖ ОЩЕ: Помагат ли инхалациите при коронавирус

Екип от американски учени твърди, че всеки, който е бил имунизиран като малък от туберколоза, по-трудно би се заразил с COVID-19. В екипа от биолози и вирусолози е и българката Виолета Руменова. Информацията бе разпространена, след като Институтът по биотехнологии в най-засегнатия град в света - Ню Йорк, обяви, че може би има решение - именно БЦЖ ваксина.

Американските учени твърдят, че  държави, където не се прилага ваксината, като Италия, Нидерландия и САЩ, са по-тежко засегнати от коронавируса, заяви през NOVA проф. д-р Гонзало Отазу, доктор по биомедицина в Ню Йорк.

"Изненадахме се, когато установихе, че разпространението на заразата е различно, в зависимост от това къде живееш. В Италия смъртността е плашещо висока за разлика от Япония например, където смъртните случаи са в пъти по-малко, въпреки че властите в Токио регистрираха един от първите случаи на коронавирус", обясни професор д-р Гонзало Отазу.

"Напълно правилно е твърдението, че ако сме ваксинирани, нямаме 100% имунитет за коронавирус. Въпреки че БЦЖ дава относителна защита на организма, държавите в Азия като Китай, Япония и Корея някак си успяха да органичат  заразата и по-малко хора от очакваното се разболяха. Разбира се, заедно с драконовски мерки за социална изолация и карантина", добави той.

Българската следа в разработката е студентката по медицина Виолета Руменова, която учи, живее и работи от години в Ню Йорк. Тя заяви, че е готова да помага, ако я извикат на първа линия.

В България БЦЖ започва да се използва през 20-те години на миналия век и огромна част от населението е ваксинирано.

В арабския свят, по-специално Иран, БЦЖ ваксината е част от имунизационния календар от 1984 г. Но там смъртността от COVID-19 остава висока. На практика всеки иранец над 36 години не е защитен.  В Япония смъртността е 100 пъти по-ниска, защото държавата ваксинира населението си от 1947 г. насам. Испания прилага БЦЖ само от 1965 до 1981 година, само 16 години и това според учените е причина за по-високата смъртност.

База за изследването е и анализът, че не толкова богати страни, но със задължителна ваксинация за туберкулоза, имат около 60 болни на 1 милион души. Докато страни с висок доход, но отказали се от ваксината имат 4 пъти висока заболеваемост - с други думи  270 болни на 1 милион население.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай