Помагат ли инхалациите при коронавирус

Пикът на заразата се чака в края на месеца, каза шефът на Националният център за заразни и паразитни болести

Помагат ли инхалациите при коронавирус | StandartNews.com
  • Пикът на заразата се чака в края на месеца, каза шефът на Националният център за заразни и паразитни болести

Помагат ли инхалациите при коронавирус? Те са едно добро средство за укрепване на дихателната система, когато има нужда да се прави, каза  пред бТВ шефът на Националният център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, зам.-председател на Националния оперативен щаб за борба със заразата. Когато си здрав, не кашляш, нямаш храчки, нямаш нужда от инхалация, имаш нужда от проветряване, допълни професорът.

ВИЖ ОЩЕ: Кунчев с тревожна прогноза за Великден

Пикът на заразата от коронавирус се очаква в края на месеца, съобщи още проф. Кантарджиев. И разкри, че има тенденция към увеличаване на възрастта на заразените, които проявяват тежки симптоми. Докато първоначално болните са били млади хора, завръщащи се от почивки в чужбина, сега възрастовата граница се покачва.

ВИЖ ОЩЕ: БЦЖ-ваксината може да ни опази

„Това е заболяване с много широки възрастови граници. Всички трябва да спазват мерките", категоричен бе проф. Кантарджиев, който призовава за общи усилия, за да запазим здравето си, както и това на нашите близки. Той не скри, че е привърженик на по-строгите мерки.

"Който е въвел мерките по-рано, пикът на заразата при него ще бъде със 70% по-нисък. Ако си изпуснал да го направиш преди епидемичното разпространение, много трудно ще ги въведеш", обясни Кантарджиев.

На фона на останалите страни по света "мисля, че вървим много добре", заяви шефът на Националният център за заразни и паразитни болести, който е благодарен, че политиците се вслушват в съветите на Националния оперативен щаб. "Критерий за това е така нареченото време за удвояване на случаите. В нашата страна случаите в момента се увеличават. Вече на 7-8 ден се удвоява броят на болните. Колкото е по-дълъг този период на удвояване, значи са сработили мерките", обясни Кантарджиев.  "Китай е държавата, която доказа, че мерките работят, включително носенето на маски", заяви още професорът.

Проф. Кантарджиев коментира и информацията, че имунизираните с БЦЖ ваксина изкарват по-леко болестта: "Отдавна е известно адювантното действие на туберкулозните бактерии, което означава неспецифично увеличаване на имунитета".

В Националния център по заразни и паразитни болести са правили анализи на появилите се в последните дни информации, че имунизираните с БЦЖ ваксина се заразяват по-трудно от коронавирус. Засега не можем да кажем, че БЦЖ-то категорично предпазва, но прекарваш по-леко заболяването, заяви проф. Кантарджиев и допълни, че искрено се надява тази ваксина да има наистина позитивен ефект срещу коронавируса. Защото ние сме може би най-бецежираната нация в света, прилагаме ваксината от 1920 година, каза професорът. 

По въпроса как да познаем симптомите на коронавируса Тодор Кантарджиев обясни, че за разлика от грипа, при симптомите на коронавируса водещи са болката в гърлото и дразнене в носоглътката, заяви Кантарджиев. Понякога заболяването е придружено от хрема и често от конюнктивит, в следващият етап започва кашлицата. Тежкият симптом, при който се нуждаем от лекарска помощ, е затрудненото дишане. "Когато лигавиците станат сини и не ти достига въздухът, това означава болнично лечение", заяви шефът на Националния център за заразни и паразитни болести. Когато болен стигне до този стадий, той задължително трябва да се обади, за да бъде взет с линейка и откаран в болница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай