Кунчев с тревожна прогноза за Великден

След това трябва да следва бърз спад, каза главният здравен инспектор

Кунчев с тревожна прогноза за Великден | StandartNews.com

Около Великден ще е най-тежката ситуация с пандемията от коронавирус у нас. Тревожната прогноза направи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за БНТ. Но веднага даде и добра новина: След това трябва да следва бърз спад.

„Ако вирусът се държи като всички вируси в неговото семейство и се понижава при повишение на температурите би било чудесно, но няма как да знаем дали това ще се случи", каза Кунчев. "Ако получим 1 млн. теста ще ги ползваме. Разбира се, че искаме да тестваме, но аз не смятам, че това е най-важното. Няма да промени проблема и поведението ни. Първоначалните тестове не са качествени. В Испания 1/3 дават неверни резултати. Ние вече имаме всякакви тестове, всеки се опитва да се включи в нишата", добави Кунчев. Според него статистиката показва че 60-70% от хората ще го изкарат на крак и ще изградят имунитет. Но тези които трябва да влязат в болница трябва да има как да бъдат лекувани.

ВИЖ ОЩЕ:Коронавирусът мрази парите

Много се надявам да не видим опашки за пенсии в пощенските клонове, трябва да има график, за да не се получава струпване, охраната има този ангажимент. Хората могат да стоят отвън и да се допускат по 2-3, препоръча доцентът.

"Не надценявайте ролята на банкнотите, ако вие си миете ръцете. Пипането на банкноти е малка част от деня ни. Вирусът не е от най-издръжливите. Където има слънчева светлина, дори едно просто забърсване, има рязко намаляваме шанса за заболяване", добави той. "В Бургас дори преди заповедта на министър Ананиев в болниците бяха направили собствен план. Премахването на пейките също помага, където се вземат мерки по-рано е по-малък шансът за разпространение. В Пловдив има повече неспазване на правилата", каза още той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай