Събота,

Борисов: Грижа се за хората, не за изборите/ОБНОВЕНА/

От: Редактор -
488
Борисов: Грижа се за хората, не за изборите/ОБНОВЕНА/
A
A
A

Пристъпваме към реорганизация на здравната система, спрямо плана, който сме изготвили. Това написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук, а повод е допълнителният ресурс, който осигурява държавата в размер на около 80 млн. лева за последните три месеца от годината.

Борисов изтъква, че парите, които сега отпускат са изкарани благодарение на успешната борба с контрабандата и престъпността. "Отново подчертавам, че сме напълно мобилизирани и работим така, че у нас да не се въвежда пълна карантина. Моля хората да се пазят", казва той.

Изтъква, че на днешното онлайн заседание са взели решения до 50 млн. лв. да се предоставят на лечебни заведения за болнична помощ, които ще осигурят над 50% от легловия си капацитет за лечение на пациенти с коронавирус.

С 15 млн. лв. ще се закупят бързи антигенни тестове, които ще се предоставят на Регионалните здравни инспекции (РЗИ). С тях ще тестват и хората със симптоми, отишли за преглед в новоразкритите към големите болници пунктове тип фургон.

По думите му личните лекари ще съветват пациентите при посещение или по телефона какви действия да предприемат за тяхното лечение. Направленията за изследване ще се назначават електронно.

Отпускат и 6 млн. лева за обособяване на COVID - зони както в някои от столичните ДКЦ-та, така и в такива в по-големите градове на страната

"В улеснение на лекарите и пациентите е готов и единният медицински протокол.", каза той.

Във видеото към поста си пък Борисов предупреждава, че с коронавируса шега не бива, именно затова са включили и личните лекари. Препоръча на тези, които все не са срещали вируса и са по-млади или здрави - то за тях важат правилата за дистанция и маските.

"На тях не трябва да им се пречи да работят", каза Борисов. По думите му втората група били тези, които ги покосил вируса. "Трябва да имаме 100 % готовност за всеки, който се е  влошил, да отиде по-лекарска препоръка в болница.",каза той.

Заръча на министрите да помислят как да отличат тези, които вече са преминали болестта, защото те трябва да работят, а джипитата да са тези, които да следят медицинския протокол за онези, които се лекуват у дома.

Обърна се към опозицията: "Не може да ми говорите, че искам да купя изборите като се грижа за хората". Поясни, че и преди е обичал хората, но важна е била стабилността на фиксалната рамка за пътя на България. "Сега трябва да запазим хората и икономиката", завърши той.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com